Проф. Коста Костов: Излекуван от COVID-19 може да има симптоми на болестта до 6 месеца

Кадър от NOVA

Излекуван от COVID-19 може да има симптоми на болестта до 6 месеца. Това обясни в ефира на NOVA пулмологът проф. Коста Костов.

По думите му след COVID-пневмония близо 97% от пациентите, които са изписани след тежка или много тежка форма на болестта, страдат от различни симптоми, които са не по-малко от 5, средно около 14.

„Най-сериозните оплаквания, които остават при болните след COVID, са оплакванията от дихателната система. Тя е прицелният орган”, обясни проф. Костов.

„Проучванията сочат, че не по-малко от 50% от пациентите имат един или повече симптоми до към шестия месец”, обясни проф. Костов.

Оказва се, че имам пациенти без особени оплаквания, но когато им се направят изследвания се установяват дискретни трайни промени в дифузионния капацитет и в съпротивленията на дихателната система.

„Оптимист съм и се надявам по-голямата част от пациентите да преодолеят тази симптоматика”, коментира професорът.

Основна причина за разрастването на пандемията последните седмици е началото на учебната година, смята проф. Костов. Въпреки това той е на мнение, че малките деца трябва да продължат да ходят на училище.

Коментари

Задължително поле