Проф. Марио Станкев: Разширените вени мъчат повече жените

Тежест, зачервяване и подути глезени са някои от симптомите

Разширените вени са хронично прогресиращо, инвалидизиращо заболяване, при което се наблюдава прекомерно  удължаване, разширение и нагъване на венозната стена. Постепенно вените загубват своята еластичност и се деформират. Забавя се скоростта на кръвния ток в тях и настъпва повишение на вътревенозното налягане, обяснява проф. д-р Марио Станкев, изпълнителен директор на Национална кардиологична болница и член на УС на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

В началото на лятото Дружеството даде старт на национална кампания „Вземи краката си в ръце“, която ще приключи с боса разходка в Южния парк на 18 август от 11 до 15 ч. Там посланикът на кампанията, актрисата Деси Бакърджиева, и наши специалисти ще отговарят на въпроси на дошлите участници.

Един от основните проблеми е липсата на ранна диагностика на разширените вени, подчертава проф. Станкев, макар през последните години да се забелязва тенденция пациентите да търсят лекарска помощ все по-рано, преди да са стигнали до късните стадии на заболяването.

В началните му стадии все още не се забелязват трайно разширени венозни съдове, поради което рядко се обръща внимание на

първите признаци

Те могат да бъдат лесна уморяемост, тежест, болка, зачервяване, чувство на затопляне, мравучкане, схващане през нощта (крампи), подути глезени в края на деня. Следващият стадий е появата на паякообразни вени, най-често около глезените, които все още могат да се лекуват медикаментозно. Трябва да се вземат мерки именно в тези начални стадии, за да се предотврати напредването на заболяването и получаването на усложнения, каквито са варикозните рани например.

Следващ, по-напреднал стадий са варикозните вени, които са видими поради това, че са нагънати. Те много често се усложняват с възпаление. Съвсем не са невинни, защото в тях може да се образува съсирек, който да се откъсне и да попадне в белия дроб (тромбемболия), което е смъртоносно. В крайните стадии може да се стигне до некроза на крайника. „Слава богу, през последните години не сме срещали такива усложнения благодарение на превенцията и положените усилия от специалисти, общопрактикуващи лекари, медии, които информират за болестта“, казва проф. Станкев.

Като

рискови фактори

за развитие на разширени вени се приемат наследствеността (липса на синтез на колаген в съдовете, което води до загуба на тяхната еластичност), обездвиженият начин на живот, наддаването на тегло, бременността (поради хормоналния дисбаланс, от една страна, и притискането на тазовите вени, което повишава налягането в подбедриците и въобще в долните крайници, от друга), приемът на контрацептиви и хормонозаместителна терапия, напредналата възраст, храната, бедна на фибри, злоупотребата с алкохол.

За да предотвратим появата на разширени вени, трябва да променим начина си на живот, апелира професорът. Можем да се движим повече, да спортуваме, като

ходенето е по-добро от бягането

Ходенето във вода също помага срещу разширени вени. По време на работа можем да пристъпваме от един крак на друг – за тези, които стоят по цял ден на крак, а хората със седящи професии просто трябва да стават и да сядат от време на време. Трябва да се избягва топлината, доколкото е възможно, както и всичко, което би повишило налягането в долните крайници, като прекалено прилепнали, стегнати дрехи.

Медикаментозното лечение в началните стадии дава добър ефект. Има средства за мазане (флеботоници), които не лекуват сами по себе си, но облекчават състоянието. Същото правят и ластичните чорапи и чорапогащници с различна степен на компресия, които вече не са така груби като някогашните. Мит е, че те правят вените лениви. Не, те подпомагат движението на кръвта в крайника и по този начин задържат стадия на заболяването, предпазват от оток и поява на разширени вени и капиляри. Има и съвременни миниинвазивни методи на базата на лазер, топлина, елиминиране на вената чрез запълването й с пяна и др. До оперативно лечение се прибягва в по-напредналите стадии.

Всеки метод е добър, когато е в ръцете на добър специалист“, казва проф. Станкев. Важното е да се приложи интензивно и ранно лечение с цел предотвратяване на прогресията към тежките стадии, когато като усложнения могат да се появят тромбофлебити и язви на долните крайници.

 

 

Всеки пети пациент е в напреднал стадий

Хроничната венозна болест засяга над 50% от населението в България,  като честотата при жените е почти два пъти по-голяма от тази при мъжете. Тревожната статистика показва, че 62% от пациентите у нас не са били лекувани изобщо, казва проф. д-р Веселин Петров, ръководител на Клиника по съдова хирургия в МБАЛ "Св. Марина", Варна, и председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. 20% от пациентите у нас са в напреднал стадиий на заболяването.

Хроничната венозна болест на долните крайници е едно от най-разпространените заболявания в развитите страни на Европа и Северна Америка. Това е може би най-разпространеното заболяване сред човечеството, смята проф. Петров. Учени от Харвардския университет го наричат „сериозно бреме“, защото влошава качеството на живот и може да доведе до инвалидизация. В момента 2% от всички случаи на инвалидност са именно в резултат на тази болест. За Стария континент данните сочат, че от лека форма на хронична венозна болест страдат 80-85% от населението, а варикозни вени имат 60% от жените и 40% от мъжете.

Коментари

Задължително поле