Проф. Милена Станева: Трудно е да се каже кое точно във ваксината на "АстраЗенека" предизвиква тромбози

Кадър от БТВ

"Винаги, когато се получи информация за такива сериозни и нежелани ефекти, е притеснително за лекаря. Очаква се да се получат информации за повече странични ефекти, когато ваксината навлезе масово в употреба. Това се касае за всички лекарствени продукти".Това коментира проф. д-р Милена Станева пред БТВ във връзка с образуването на тромбози след ваксинация с препарата на "АстраЗенека".

По думите й е трудно да се каже кое точно във ваксината предизвиква този страничен ефект. "За съжаление в момента сме в такава ситуация - за малко време ваксината се приложи при изключително голям брой хора, така че е нормално да се чудим какво трябва да се направи. Ползите от ваксините обаче са по-големи, отколкото вредата. Това, което очаквам да се направи, е да се дефинира групата хора, при които ваксината на "АстраЗенека" не трябва да се прилага", каза тя.

"Сигурна съм, че ЕМА ще излезе с препоръки коя точно група е застрашена и при коя група от населението да не се прилага тази ваксина. Или евентуално с много голямо внимание да се прилага", допълни проф. Станева. На въпрос безопасно ли е втората доза да е от другия вид ваксина, а именно иРНК, тя обясни, че в момента експерти работят именно върху това. Специалистът даде пример с Франция, където е взето решение на жените под 60 г., които са с първа доза от ваксината на "АстраЗенека", да се слага втора доза от иРНК ваксината.

В Англия пък е решено жените под 30-годишна възраст да не се ваксинират с оксфордския препарат. До момента в ЕМА са докладвани общо 222 случая на тромбози и тромбоцитопении при над 34 милиона ваксинирани, поясни проф. Милена Станева.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве