Проф. Младен Григоров забъркан в измамна схема за лекарство

Проф. Младен Григоров

Лекарят е подал сигнали в прокуратурата и ГДБОП, но досега няма резултат

Рекламират с фалшиво интервю илача “Cardio NRJ”

Отново лъжлива реклама заля социалните мрежи и интернет пространството. Този път в нея се оказа “замесен” и доайенът на кардиолозите у нас проф. Младен Григоров. Познатата, както в България, така и в чужбина, лъжлива схема с хранителни добавки и лекарства, които се рекламират с фалшиви персонажи - лекари и доволни клиенти, се прилага и за хапчета за безопасно прочистване на кръвоносните съдове. Лекарството се казва “Cardio NRJ” и заедно с рекламата е публикувано огромно “интервю” с известния лекар.

“Българският кардиолог изненада целия свят с тайната за безопасно прочистване на кръвоносните съдове” - така звучи масираната и спонсорирана реклама във фейсбук. Когато я отвориш, тя препраща към сайта “kosherbag.com”, който пък направо те зарибява с новината: “Възрастта не е пречка в живота ни. Академик разкри тайната как да постигнем отлично здраве и дълголетие”. Описва се и биографията на професора, титoлован от сайта като академик. Следва гръмко заявление, че е изобретил иновационен метод за лечение на хипертонията и сваляне на високото кръвно налягане. С неговия “метод” освен пречистване на кръвта, могат да се лекуват и много други смятани за неизлечими заболявания, се твърди още.

Потърсен от “Труд” за коментар на тази новина, професорът, който неведнъж е давал интервюта за нашия вестник, веднага отрече достоверността ѝ. “Публикуваното интервю с мен е фалшиво, никога не съм разговарял с тях. Възможно е да става дума за медикамент, опасен за живота и здравето на хората, защото ги отказва да приемат истински лекарства срещу атеросклеротичния процес. Въпросното “лекарство” претендира, че изчиства всички кръвоносни съдове от атеросклеротичните плаки, което е пълен не само медицински, но и биологичен абсурд.”, категоричен бе известният кардиолог. Той напълно отрече да познава и да знае нещо за този медикамент.

Светилото в кардиологията дори сподели, че вече е получил много обаждания от известни и уважавани хора у нас, които са се хванали на рекламата, но все пак са решили да се допитат до него. “Дори ме питаха да си купят ли повече флакони, представяте ли си?!”, възмути се той от наглостта на разпространителите на тази менте реклама.

Оказа се, че десетки българи са намерили телефона му, и също са го затрупали с обаждания в последните няколко дни. Една жена дори успяла да го ядоса, като започнала да му търси сметка как да си върне парите, разбирайки, че медикаментът е фалшив.

Твърди се, че въпросното “лекарство” не било прието в аптеките в България, заради искани рушвети. “Това са нагли лъжи! Нямам нищо общо с тези бандити!”, заяви проф. Григоров.

Атеросклерозата е най-големият проблем в кардиологията. След като имаме 68% смъртност от сърдечно-съдови заболявания, повече от половината са от атеросклероза. “В случая ние обезоръжаваме тези хора с някакви глупости за лекарство-чудо, вместо болните да се оперират, да отидат на инвазивна кардиология, или да взимат лекарства, които се знаят, че помагат”, сподели още кардиологът.

Зарибяването на много хора, превърнали се в лапни-шарани продължава. Професорът посочи, че вече е дал сигнал в полицията, уведомил е Прокуратура и ГДБОП, а молбата му е да се даде гласност на тази измамна реклама, за да може хората да не поддадат на недостоверна информация. Той е убеден, че трябва да има реакция и от Министерството на здравеопазването.

Лъжливи схеми и с хранителни добавки

Обещават да отслабнеш с 14 кг за 28 дни

Познатата, както в България, така и в чужбина, лъжлива схема с хранителни добавки, които се рекламират с фалшиви персонажи - лекари и доволни клиенти, се прилага и за хапчета за отслабване. “Труд” откри много нарушения в рекламата на продукта “Редуслим”, който се промотира активно във фалшиви медицински сайтове в интернет, под слогана, че за 28 дни ще свалите 14 килограма, без да променяте начина си на живот.

Сайт със заглавие “Здравна организация” показва уж “доволни клиенти”, които качват своите снимки преди и след използване на продукта. А на страницата на продукта се вижда, че първо той няма защитен сертификат, който е задължителен за официалните сайтове, и второ снимката на проф. Мирослав Иванов Станчев, който уж създал лекарството, е използвана за реклама на същия продукт в друг сайт, но там същият човек се казва Ерик Вагнер. Немски сайт разкрива измамата, която под същия формат, но с различно име на капсулите за отслабване - “Пролесан”, лъже хиляди хора с наднормено тегло в Германия. Продуктът там струва 139 евро, а “аналогът” му у нас - 59 лв.

В поредица от публикации “Труд” разкри и други подобни измами - за вълшебни очила, които спасяват от слепота. Както и за търговци, които залъгват алкохолици, че като пият хапчета “Алкозерон”, щели да се отърват от вредния навик. Лекарството било намалено от 138 на 69 лева.

Менте профили ръсят хилядарки на лековерни

Мошеници искат да получат достъп до компютъра ви 

Фалшиви профили във фейсбук и инстаграм с лицата на Слави Трифонов, Григор Димитров, Азис, на Христо Ковачки и Васил Божков обещават печалби от по няколко хиляди лева, долари или евро. Измамата върви по целия свят от името на Роналдо, Надал, други звезди от спорта, киното и т. н. Целта на мошениците е да получат достъп до компютъра на всеки, който се върже на номера, за да се докопат до негови лични данни, интимни тайни, или банкови сметки. Така, вместо да спечели, “последователят” може да се окаже обран или изнудван от киберпрестъпниците.

Лицето на Григор Димитров се повява в “игра” с кончета. Слави Трифонов пък призовава да се познае снимката на очите му сред дадени няколко варианта. Популярният тв водещ обяснява, че я е организирал заради коронавируса, за да дарява на хората в нужда. Първите 100, които се запишат, щели да получат по 50 000 евро в брой.

“Фейсбук страници, използващи моето име, пишат, че раздавам по 50 хиляди евро, като искам данни за банковите карти на хората. Това са фалшиви страници! Това е лъжа и измама. Благодаря на всички, които ми изпратиха сигнала. Бъдете бдителни и внимателни!”, призова Слави още в началото на измамата.

Коментари

Задължително поле