Проф. Момеков: Лекарство срещу COVID-19 ще бъде много важно, но засега няма такова

Кадър от NOVA NEWS

"Лекарство срещу COVID-19 ще бъде нещо много важно, но засега нямаме противовирусен медикамент, който да върши някаква работа за амбулаторния пациент", това каза в "Твоят ден" по NOVA NEWS проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

Специалистът информира, че проучванията в тази насока са насочени към създаването на медикамент, който да превентира хоспитализация и към хора, които имат съпътстващи заболявания.

Според прогнозата му месеци ни делят от създаването на такова лекарство, а агенциите ще кажат какви ще са противопоказанията, но със сигурност то ще бъде за нехоспитализираните пациенти, като стартиране на вземането му трябва да е рано, както при всяка противовирусна терапия.

Относно пандемията и ситуацията у нас, проф. Момеков е убеден, че поведенческите модели са много важни. За него всеки човешки живот е важен и загубата му от болест, която е преодолима, не е обяснима. Той смята, че хората искат стопроцентова ефективност от ваксините, при което да няма странични ефекти.

"Маската, дистанцията, ваксината са мерки, изисквани с най-хуманна цел. Единствената причина да съществуват е по християнски начин да се погрижим за себе си и близките си", убеден е председателят  на Българското научно дружество по фармация.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве