Проф. Пимпирев: На Антарктида търсим и причините за климатичните промени

проф. Христо Пимпирев

Загадките са много в Антарктида. 29 години сме там, вече готвим 30-ата експедиция. Имаше интернет връзката в базата, което много помогна, работим по 7 научни проекта. Това разказа проф. Христо Пимпирев след завръщането на българската експедиция от Антарктида.

По думите му там се търсят отговори на въпросите свързани с вируси - от тях се извличат специфични ензими от които се правят нови лекарства, които могат да помогнат за много неизлечими болести.

"Търси се причината за климатичните промени. Резултатите са важни за цялото човечество", каза проф. Христо Пимпирев по БНТ.

Емил Иванов, който е член на експедицията допълни, че е отнело повече време, тъй като непредвиденото е било, че хората се разболяват.

"Единият от корабите, които трябваше да ни трансферира от Южна Америка, до остров Ливингстън, беше карантиниран на Канарските острови, заедно с голяма част от нашето оборудване и хранителни запаси. Отложи се експедицията с 20 дни, на връщане също имаше заболели и отново беше карантиниран кораб", каза още Емил Иванов.

Той съобщи, че имало пренесен COVID и в Антарктида, в чилийска и испанска база, но положението е било овладяно.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България