Проф. Рахамин Шекерджийски - Бащата на беналгина

Проф. Рахамин Шекерджийски е част от екипа български специалисти в областта на фармакологията и имунологията, които създадоха хапчето Вирус сейф, определяно като пробив в профилактиката и подпомагането на лечението на COVID-19. От 5 януари препаратът е защитен и с патент. Добавката се изработва в частната лаборатория на проф. Шекерджийски. От пролетта на миналата година той е фокусирал усилията си върху препарати, които могат да ни помогнат в битката срещу COVID- 19.

Наричат го бащата на беналгина, защото през 70-те години създава чудодейното българско хапче срещу болка. Той е и сред създателите на първите родни имуностимулатори през 80-те години. Продукти, създадени от проф. Рахамин Шекерджийски отдавна се продават не само в Европа, но и зад Океана.

Професорът казва, че е влюбен в професията си и, че работата е негово хоби. Към фармацията го насочва баща му. “В Дупница баща ми беше търговец. Имаше дюкян, в който продаваше всичко за земеделие. До неговия дюкян направиха аптека”, разказва Шекерджийски. Един ден баща му го извикал и му рекъл: “Ще ти отворя аптека, а аз ще ти мия хаванчетата.” Наложило се Шекерджйски да запише фармация, за да може да работи в мечтаната от баща му аптека.

Завършва фармация във Висшия медицински институт в София през 1956 г. Връща се в Дупница, където 12 години работи във фармацевтичния завод. След това започва аспирантура Целият му професионален път като преподавател и учен преминава във Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София (1969-2004). Основава и ръководи катедра по “Промишлена фармация” (1986-2002). Декан е на Фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София и национален консултант по технология на лекарствените форми (1996-2000).

Специализира в редица фармацевтични факултети и изследователски лаборатории (Гедеон Рихтер, Рьом фарма) в Будапеща, Братислава, Германия, Швеция и др.

Участва като ръководител в четири космически експерименти по програма Интеркосмос по проблема за изменение на вкусовите усещания при космически полети.

Въвежда за първи път в България “Биофармацията” като наука и практика, включително теста за скорост на разтваряне (dissolution test).

Над 25-годишната изследователската научна дейност на проф. Шекерджийски е в екип с акад. Богдан Петрунов и проф. Пламен Ненков (бивш директор на Бул Био), с които създава перорални имуностимулатори, получени по биотехнологични методи - Респивакс, Уростим, Дентавакс, Натстим. Разработва близо 80 лекарствени продукта, като 30 от тях са успешно внедрени и добре познати в практиката. Това са: Беналгин, Паматон, Магнерич, Пиримитин, Фероаспартат и др.

Проф. Шекерджийски е създател и на първите препарати за олимпийците ни - Манивит и Риперол. Казва, че помагали за бързото възстановяване на спортистите и за превъзмогване на хроничната умора. Нямат нищо общо с допинга, подчертава професорът. Той си спомня и как се наложило да направи и задължителен препарат за личния пакет на всеки войник.

Военните имали нужда от технолог, който да създаде медикамент за овладяване на първите психически и физиологични прояви при взрив - колебания на кръвното, стрес и др. Технологията беше много трудна, защото регистрирахме химически деструктивни промени във времето, но успяхме да се справим, спомня си професор Шекерджийски създаването на Пиримитина. Препаратът бил удостоен с Димитровска награда, но ученият не получил нито повишение, нито благодарности, защото имал един сериозен недостатък - не бил член на БКП. Независимо от това обаче бил поканен на една от сесиите на Варшавския договор да изнесе доклад за Пиримитина.

Работата му в областта на военната фармация продължава със сътрудничество с катедрата по Радиационна медицина. Разработка на проф. Шекерджийски е препаратът Респистим, който се дава на рейнджърите за профилактика на респираторните заболявания. Този препарат е пращан на пожарникарите в Гърция, използван е и в Израел. 4000 опаковки са отишли в АЕЦ “Козлодуй”.

През 80-те години академик Богдан Петрунов, проф. Пламен Ненков и проф. Рахамин Шекерджийски създават имуностимулатора “Респивакс”. Това са първите перорални имуностимулатори. Стъпихмe на пазара заедно с една швейцарска фирма, обяснява Шекерджийски. Знаете ли какво е да видиш свой продукт да се продава на 5-о авеню, пита професорът.

Ученият изнася четири вида нискодозирани полибактериални имуностимулатори в САЩ. Добавките се продават чрез Амазон и в една от големите вериги магазини в САЩ. Проф. Шекерджийски има и три продукта, които са регистрирани и се продават в Южна Корея. В Монголия и Азербайджан се предлага добавката Имуно-уро-простанорм.

 

Голям учен и родолюбец

Проф. Шекерджийски е голям учен, известен в цял свят със своите постижения във фармакологията. За мен той е и голям родолюбец, който безвъзмездно вече повече от 20 г. снабдява нашите учени с Имуно-Деокси. Препаратът повишава имунната защита на хората, които работят и живеят в екстремни условия. На билкова основа е. За тези 20 г., през които българските полярници ползват този препарат, не сме имали нито един тежък случай.

Проф. Христо Пимпирев, полярник №1 на България

 

Изключително добър и честен човек

С проф. Шекерджийски се познаваме и работим заедно повече от 30 г. Той създаде едно предприятие за производство на хранителни добавки от много висока класа, което е лицензирано от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата, което му дава възможност да ги изнася в САЩ. Шекерджийски освен високо квалифициран специалист-фармаколог е изключително добър и честен човек, с голямо чувство за отговорност.

Акад. Богдан Петрунов, имунолог

 

Еталон за колегиалност

За мен проф. Шекерджийски е еталон за колегиалност, професионализъм и пример за успешна интеграция на етиката в бизнеса. Учител, който вдъхновява и който успява да бъде пример не само с това, което преподава, но и с личните си успехи. Голямо име във фармацията, което оставя високо вдигната летвата за тези след него...

Асена Сербезова, шеф на Българския фармацевтичен съюз

Мечтае за време без антибиотици

Една от мечтите на проф. Рахамин Шекерджийски е да забравим за антибиотиците. Той и екипът му залагат надежда на нискодозираните имуностимулатори, които могат да се използват през цялата година. В комплексната терапия и профилактика на дихателните инфекции успешно се прилага Респивакс, инфекциите на пикочно-половата система се атакуват с Уростим, а при инфекциите в устната кухина се прилага Дентавакс.

Коментари

Задължително поле