Проф. Тодор Кантарджиев: Българинът няма имунитет срещу западнонилска треска

Снимка: БТВ/архив

Всеки четвърти заразен вдига температура, а един на 160 развива възпаление на мозъка, обясни специалистът

Гръцките власти предупреждават за опасни комари, които разпространяват западнонилската треска. Опасността това лято ще е най-голяма. Това предупеди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по БТВ.

Миналата година във всички съседни на България страни е имало случаи - повече от 300 в Гърция и Сърбия и около 250-300 в Румъния. Сега в Гърция смъртните случаи са 40, в Сърбия - 45, а в Румъния - 35.

"За първи път миналата година у нас имаше увеличение на случаите на заболели - 15. За съжаление двама души починаха", обясни проф. Кантарджиев.

Тъй като заболяването е сравнително ново, българинът няма имунитет срещу западнонилска треска. Затова и най-важното е хората да взимат лични предпазни мерки срещу комарите. Проф. Кантарджиев посъветва да се избягват места, където има много комари.

"Добре е да се използват репеленти против насекомите, а в домовете да има комарници, както и да се слагат машинки против комари. Една от най-важните мерки обаче е техните яйца и ларви да се унищожават във водоемите. Някои общини правят това, сред които е Община Бургас. Затова и там в последните години почти няма комари", поясни проф. Тодор Кантарджиев.

След смъртните случаи у нас Националният център по заразни и паразитни болести е изследвал комари. Доказано е наличието на вируса в градовете около река Дунав. В София той е доказан още преди три години.

"Когато човек бъде ухапан, вирусът ще се развие в кръвта му и ще направи имунен отговор - при 75% от случаите. До 25% от хората могат да вдигнат температура, да ги болят костите, да чувстват отпадналост и да имат главоболие. Вирусът минава и се създава имунитет. На 160 ухапани обаче един развива възпаление на мозъка. Трябва веднага да постъпи в неврологична клиника за лечение. Най-опасен е вирусът за възрастните хора", поясни проф. Кантарджиев.

Коментари

Задължително поле