Проф. Христов: Комунизмът в учебниците по история е представен манипулативно

Кадър от БТВ

Проф. Христо Христов и фондация "Истина и памет" искат преразглеждане на някои учебници за 10. клас за учебната 2019-2020 г. в раздела за комунизма. Според Христов много неща са изпуснати относно характера на режима. Той заяви пред БТВ, че има уверението на министъра на образованието Красимир Вълчев, че ще се говори с издателите, за да се внесат някои корекции в част от учебниците.

По думите му комунизмът в учебниците по история е представен подвеждащо манипулативно и тенденциозно. Проф. Христов даде няколко примера, като един от основните проблеми, според него, е фактът, че в някои учебници не са посочени началото и краят на режима. "А началото какво е - убийства без съд и присъди в продължение на няколко месеца, до Народния съд, който опакова всичкото това нещо и който осъжда вече убити хора, което го няма в учебниците. Не е отбелязано това, няма ги тези цифри, а те са жестоки", коментира той.

Христов обясни и че информацията за жертвите е противоречива: "Искаме да се направи и паралел с жертвите преди 9 септември. Компартията си ги е преброила, около 5600, а редно ли е да не се даде горната граница, едни историци казват 18 000, други - 30 000, ученикът трябва да може да сравни и да прецени", смята още журналистът.

Този режим е осъден, че е тоталитарен, че е антихуманен, античовешки, репресивен е до 89 г. , обясни още проф. Христов. Според него има и инсинуации за прехода: "Например "танковата" реплика на Петър Младенов, в единия от учебниците е написано, че режисьорът Евгени Михайлов я е заснел и БСП я оспорили, защото вместо "танковете да дойдат", той бил казал: "По-добре Станко да дойде". Това е написано и след това версиите продължават и до днес, което е некоректно, защото има произнасяне на Националната следствена служба, която потвърждава което е заснето", бе категоричен Христов.

Коментари

Задължително поле