ГДБОП разби група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация (ВИДЕО)

Фандъкова посочи Савина за неин заместник по време на кампанията

Ученичка се нуждае от спешна белодробна трансплантация Състоянието на Дария се влошава, събраните средства не стигат за интервенцията

Мъж почина, след като скочи от третия етаж на къщата си

Жена заболя от марсилска треска Състоянието й добро, болестта протичала леко

Откриха мъртви два бели лешояда и скален орел край Своге

Европарламентът подкрепи Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

Мъж намушка 64-годишна жена в гърба в Пловдивско Пострадалата е с опасност за живота

България е сред първенците в ЕС по управление на корабния трафик Нова комуникационна система в пристанищата ще облекчава бизнеса

Взрив в руска лаборатория, съхраняваща смъртоносни зарази

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пияна шофьорка блъсна паркирани коли в Пловдив

Космонавт към Брад Пит: Като астронавт си по-убедителен от Джордж Клуни

Матео Ренци създава своя партия

5 хитри начина за спиране на късното хранене Малките изкушения вечер добавят много калории на сутринта

Проф. Христо Мермерски пред “Труд”: Моркови, чесън и кисело зеле подсилват организма през зимата Отвара от метлено семе помага след системна злоупотреба с алкохол

През зимата получаваме по-малко светлина, по-хладно е и това създава предпоставки за отслабване на имунната система и развитие на редица заболявания. Ето защо сме длъжни да осигурим на организма си питателна и здравословна храна, която да го подпомогне в борбата с тях. Особено добре със тази задача се справят чесънът, морковите, зелето, лукът и тиквите, каза пред „Труд“ проф. Христо Мермерски.

Ако човек предозира със синтетичен витамин А, ще получи главоболие и може да увреди черния си дроб. Ако обаче вземе един морков и изяде половината, ще си осигури дозата витамин А за четири дни, или витамин С за един ден, посъветва експертът по природна медицина. „Като цяло, синтетичните витамини имат странични ефекти и не са най-добрият вариант. Те трябва да се приемат по органичен път с храната. Същото се отнася и за останалите хранителни елементи“, посочи проф. Мермерски.

През зимата е препоръчително всеки ден да изяждаме един настърган морков със зехтин и слъчогледово семе. Това е мултивитаминен продукт, който в същото време осигурява белтъчини, мазнини от растителен произход, въглехидрати и т.н., добави той.

„Чесънът е един от най-уникалните зеленчуци в целия свят заради многото му лечебни свойства. Няма друго растение, което да съдържа толкова много полезни съединения и подпомага организма да преодолее за кратко време опасни заболявания“, препоръчва още специалистът. По думите му, чесънът съдържа голямо количество йод и влияе благоприятно на щитовидната жлеза. Една от най-ценните му съставки е алицинът. Това етерично масло притежава силно фитоницидно действие и е в състояние да убие или спре развитието на десетки видове бактерии, включително стрептококите и салмонелата. За жалост при готвене алицинът губи действието си затова трябва да приемаме чесъна суров или в салати, посъветва проф. Мермерски. Неприятният мириз след употребата на чесън се неутрализира с дъвкане на магданозови листа.

Две скулидки чесън, сдъвкани и преглътнати, имат силата да унищожат бацила на туберколозата. Освен това той има противоракови свойства. Преди много години студентът от Московския университет и бъдещ професор Борис Токин направил интересен експеримент. Сложил под похлупак разтвор с 80 болестотворни микроорганизми и до него счукани чесън и лук. След час и половина установил, че микробите са унищожени само от изпаренията.

По думите на проф. Мермерски, лукът също е уникален по свойствата си. „Древните римляни задължавали войниците да слагат в поясите си глава кромид лук, защото смятали, че ги пази от болести. Това до известна степен е вярно, тъй като той съдържа фитонциди, които унищожават болестотворните микроорганизми“, обясни експертът по хранене.

Тиквата също е незаменима през студените месеци. Тя има огромно съдържание на витамин А, а целулозата й е много нежна и не дразни стомаха. Още в древността са я препоръчвали като целебно средство при болки в ушите. Притежава диуретични средства и се използва при лечение на копривна треска. При направени химични изследвания е установено, че тя съдържа от 10 до 14% фруктоза, пектин, който абсорбира отровите в организма и каротин, т.е. витамин А, чиято концентрация е по-висока дори от тази на морковите, каза проф. Мермерски. В тиквата се съдържат още витамини В1, В2, В6, Ц, Е, ферменти, протеини, минерални соли на желязото, калия, медта, магнезия, фосфора и кобалта. Много полезно е и зелето. Древните римляни са гледали на него като на лекарство срещу безсъние и главоболие. В много страни го препоръчват при заболяване на черния дроб, авитаминоза, подагра, възпалителни заболявания, захарен диабет, язви, посочи ученият. Пресният сок от зеле помага за бързо заздравяване на рани и повлиява положително на функцията на щитовидната жлеза.

През зимата сме длъжни да изяждаме и по една ябълка на ден, съветва проф Христо Мермерски. Англичаните казват, че една ябълка на ден ни държи далеч от доктора. Канелата, която някои хора приемат с нея, е сред най-силните антиоксиданти, подпомага паметта и влияе положително на психичното здраве.

Характерната за зимните месеци туршия също има своите полезни свойства, особено ако включва кисело зеле. „Суровите туршии са полезни, защото са продукт на млечно-киселата ферментация. Тук включвам най-вече киселото зеле, което е открито от китайците“, каза проф. Христо Мермерски. Съдържа ценния витамин В12, който обикновено липсва в растителната храна, както и В6, без който не е възможна белтъчната прерботка, посочи той. Стимулира нервната система, метаболизма на желязото, строежа на червените кръвни телца, снабдяването на клетките с кислород, подпомага изграждането на костите, преработката на мазнините и активността на мускулите. Помага и при храносмилателни проблеми. Помощник е в борбата срещу рака, тъй като актериите на млечната киселина активират имунната система и съпротивата срещу туморите.

 

От Коледа до Атанасовден

Идва алкохолна буря

В периода от Коледа до Атанасовден са едни от най-големите празници. Всяка седмица има по два или три имени дни. Имаме много поводи да употребяваме алкохол, затова според проф. Христо Мермерски, това е времето на алкохолната буря.

Според него, българинът има едно ценно качество – никога не пие ракия без мезе. „Освен това пие бавно. За разлика от нас, в Русия, където съм защитил първата си доктурантура, пият на екс. В това отношение ние имаме наистина разумно поведение и култура на пиене“, каза той. и посъветва да не забравяме мезето: „Когато човек пие и се храни, особено ако има нещо блажно, мазнините в стомаха не дават възможност алкохолът да удря в главата толкова силно, както когато консумираме на гладен стомах“.

Препоръчително е ракията да се консумира със салата, която включва растителна мазнина и то зехтин. Зехтинът влияе положително на всички органи и системи, посочи проф. Мермерски.

По думите му, най-препоръчителната напитка без съмнение е червеното вино, тъй като то е естествен, придобит на базата на естествена ферментация, алкохол. „Най-добрата му реклама са французите, които, без да спазват някакъв режим по отношение на здравословното хранене, страдат много по-малко от сърдечно-съдови заболявания. Те пият по две чаши на обяд и вечер. Виното съдържа дъбилни вещества, които убиват микробите, различни химични съединения, които се отразяват добре на сърдечно-съдовата система и стомаха“, каза специалистът по хранене.

За ракията трябва да е ясно – тя не влияе добре на нито една система в организма, но в малки количества има своите положителни ефекти най-вече свързани със свойствата й на дезинфектант, обясни проф. Христо Мермерски. Тя убива микробите в устната кухина, а там се развъждат различни видове бактерии, вируси и гъби, които в зависимост от състоянието на организма, започват да проявяват своето действие. Последствията са пародонтит, лош дъх и т.н.

В същото време не бива да забравяме, че злоупотребата с алкохол не прощава на черния дроб. В такива случай проф. Мермерски препоръчва отвара от метлено семе – растението, от което се правят класическите метли. То върши чудеса в помощ на хората, които страдат от цироза на черен дроб в следствие на дългогодишна злоупотреба с алкохол.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Това бившо ченге е било 1983г във Вашигтон като “ агроаташе “ и всичките му “ трудове “ по земеделие са преписани в тогавашните вашингтонски библиотеки !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.