Процесът за отстраняването на Тръмп започна (обзор)

Седем обвинители начело с председателя на комисията по разузнаването Адам Шиф (в средата), ще представляват Камарата на представителите на съдебния процес в Сената.

Пекин ще увеличи вноса на американска продукция с 200 милиарда долара

Демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес предадоха в Сената обвинителния акт срещу президента Доналд Тръмп в рамките на процедурата по импийчмънт, съобщиха световните агенции. В рамките на деня контролираната от демократите долна камара на Конгреса прие резолюция за изпращане на двете основания за отстраняването му от власт на Тръмп в Сената, където да започне съдебният процес за евентуалното му сваляне от длъжност.

Утвърдените със същата резолюция седем обвинители начело с председателя на комисията по разузнаването Адам Шиф, които ще представляват Камарата на представителите на съдебния процес, предадоха документа на лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл. Тръмп е обвинен, че е използвал влиянието на поста си, за да окаже натиск върху Украйна да разследва демократа Джо Байдън - негов потенциален съперник на президентските избори през ноември. Същинският процес в Сената ще започне във вторник следващата седмица с малки очаквания да завърши с реален импийчмънт на американския президент.

Едновременно с това Доналд Тръмп и вицепремиерът на Китай Лю Хъ подписаха във Вашингтон в четвъртък “първата фаза” на ново бъдещо търговско споразумение между двете икономически суперсили. “Подписвайки този документ, ние не просто бележим едно споразумение. Ние бележим исторически момент в международната търговия. Споразумението събаря масивни прегради пред износа на американски и храни и селскостопански продукти”, настоя Доналд Тръмп пред медиите в Белия дом след церемонията. В рамките на сделката Пекин се съгласи да увеличи вноса на американска продукция през следващите 2 години с 200 милиарда долара над равнището от 2017-та. Това включва допълнителна земеделска продукция за 32 млрд. долара, авиация, машини и стомана за $78 млрд., както и енергийна продукция за 52 млрд. долара.

Сделката осигурява защита за американските технологии и по-ефективен механизъм за прилагане като по-високите мита, наложени от Вашингтон през последните 2 години на търговска война, ще останат в сила. Във втората фаза на търговските преговори САЩ очакват от Китай да приеме нови правила за киберсигурност и да либерализира достъпа до вътрешния си пазар за услуги.

Коментари

Задължително поле