Психолог: Детето не е станало терорист (обзор)

Ученикът от Пловдив се интересувал от взривни вещества и бомби, но не бил напълно вербуван от „Ислямска държава”, твърди психологът Иван Тричков. Снимка: Би Ти Ви

Момчето от Пловдив се върна в училище

Тийнейджърът осъзнал за какво става въпрос

Създават антитерористични центрове по модел на САЩ

Момчето на 16 години от Пловдив, обвинено за подготовка на терористичен акт, не било подготвено достатъчно за извършване на атентат. Вербуването му от „Ислямска държава” било стъпка по стъпка, но не достигнало до фаза, в която ученикът да изгуби своите „спирачки” – съзнанието и съвестта. Това разказа пред Би Ти Ви психологът Иван Тричков, работил с момчето през последния месец.

„Майката е забелязала затварянето на сина си, вглъбяването в комуникацията само в телефона. Тогава е видяла кореспонденцията на чужд език в приложението „Телеграм", след което със съпруга й са потърсили помощ, включително и от ДАНС”, посочи Тричков. Мнението му като специалист е, че в момента детето вече се връща към нормалния начин на живот. „То е будно, интелигентно момче. Излиза от ситуацията и разбира за какво става въпрос”, добави психологът.

Въпреки че днес в интернет сайт станаха известни подробности за самоличността на ученика и семейството му, решението на „Труд” е да не ги огласява в изданията си. От днес момчето е сред своите съученици, имало е срещи с експерти от Детска педагогическа стая и всеобщото мнение е, че то най-лесно ще бъда спасено от вербовчиците, когато се върне в нормалната си среда.

„Случаят като криминален е ясен, но много по-сериозно стои въпросът по отношение на това дете. Не бих искал в момента да видя това дете в обществения фокус, защото по този начин ние го лишаваме от възможността да се адаптира в която и да е друга среда “, коментира и вътрешният министър Младен Маринов. МВР шефът потвърди за създаването на антитерористични центрове по модел на САЩ, за които съобщи преди дни зам.-главния прокурор Иван Гешев. В центровете ще участват всички служби, ангажирани с противодействие на тероризма, които ще реагират в реално време.

Коментари

Задължително поле