Психолог: Шопинг терапията е пълна заблуда

Илюстрация: Pixabay

Психолозите свързваме свръх потреблението с кризата на идентичността. Това едновременно да притежаваме някаква вещ, която ни прави индивидуалисти и в същото време да ни прикрепя към някаква група, която също притежава подобни вещи, ни прави хора, търсещи постоянно повишаване на това потребление, каза пред БНТ психологът Ина Антонова. Днес в дългоочакваният "Черен петък" и психологът говори за ефекта от намаленията.

"Шопинг терапията е пълна заблуда, защото щастието от закупуването на дадена вещ с идеята да я притежаваме, всъщност е изключително краткотрайно", коментира психологът.

Тя коментира и темата за банковата служителка, която изпращала откраднатите пари на мъж от Монтана, с когото имала интернет връзка. "Това е последствие от някаква детска травма най-вероятно. Невротичната ти нужда от любов е нещо, което експресира. Всеки има нужда да бъде одобрен, обичан и да получи отговор на собствената си емоция", обясни психологът.

Няма как да се предпазим от нищо, докато вярваме на хората зад монитора, много по-лесно е да се скрием зад един екран, категоричена бе Антонова.

"Както шопинг манията, така и манията по това да създаваме връзки онлайн, е една заливаща ни вълна заради тази информационна пелена, която имаме", каза психологът.

Мрежата не е място, на което можем да създадем приятелства, а най-малкото пък и връзка, подчерта още Антонова.

Коментари

Задължително поле