Пулмолози тренираха инвазивни методи върху кибер манекени в Пловдив

Пулмолози тренираха инвазивни методи върху киберманекени в Медицинския университет в Пловдив по време на двудневното персонализирано бронхоскопско обучение за специализанти по белодробни болести, което се проведе за първи път в България през уикенда. Научните дейности и обучението се провежда в Медицинския симулационен тренировъчен център на МУ-Пловдив, който е най-съвременният у нас.

„Симулаторите помагат да намалим броя на медицинските грешки и затова трябва максимално да се използват в обучението на специалистите. МУ-Пловдив продължава надграждането на този център, има нови симулатори, има 3D принтер и други съвременни технологии. Максимално се възползвайте от тези иновативни технологии“, призова ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев при откриването на обучението, организирано от Българското дружество по белодробни болести.

„Симулационните центрове са скъпо нещо, но те дават възможност да се прескачат нива, да се усъвършенстват много бързо модерните методики. Така нашите специализанти могат да навлязат в практиката с умения, със самочувствие и да грешат все по-малко и по-малко. Нашата идея е да имаме подобни курсове и с другите медицински научни дружества - специално тези симулатори, които имаме, дават прекрасни възможности за усъвършенстване на мини инвазивната ендоскопска и лапароскопска хирургия, която е една много трудна област“, каза още проф. Костянев.

Директор на двудневното обучение в града под тепетата е проф. д-р Димитър Костадинов – уважаван специалист, водещо име в бронхологията и интервенционалната пулмология, ментор на цяло поколение български пулмолози. Той направи въведение в програмата и посочи, че главната цел на това персонализирано обучение е създаване на навици, които да помогнат на специалистите да се справят със случаи в спешните центрове и в критични ситуации и да станат много добри експерти в бронхоскопията. Обучението на пулмолозите  продължи с цикъла „Основни понятия и диагностични методи в бронхологията“ и с идивидуални занимания на симулатор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве