Пускат водата в добруджански квартал, но само за битови нужди

След 22 дни сух режим над 300 жители на кв. Пастир в добруджанския град Генерал Тошево отново ще имат вода, но ще могат да я ползват само за битови нужди. Това стана ясно след серия от преговори между местната власт, "ВиК", здравното и регионалното министерства, завършила със среща между кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров и премиера Бойко Борисов.

Водопроводът към квартала бе замърсен с пестициди при опит на арендатор да напълни цистерна от мрежата след авария. Кризата започна на 25 април, а по случая бе образувано досъдебно производство. Хората изкараха на водоноски Великден, Гергьовден и накрая сформираха инициативен комитет, който настоя целият водопровод да бъде подменен, а виновните да бъдат наказани. След 50 промивки на мрежата от "ВиК" бяха категорични, че в нея няма никакви остатъци от отровите, но РЗИ-Добрич отказваше да отмени ветото. Причината бе, че в пробите няма данни за част от четирите активни вещества, замърсили водопровода. Оказа се, че в България няма лаборатория, която да направи такива изследвания. От РЗИ признаха, че случаят е безпрецедентен.

След заседание на Областния щаб за борба с бедствията и авариите късно в четвъртък все пак бе обявено, че водоподаването ще се възстанови за битови нужди. Общинари и полицаи тръгнаха на обход по домовете на засегнатите, за да ги предупредят срещу подпис да не пият и готвят с водата от чешмата. От кметството съобщиха, че с помощта на дарители и собствени средства ще доставят бутилирана вода в квартала, докато бъде измислен вариант за окончателно решаване на проблема.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България