Пускат държавни ценни книжа за граждани

Програми за привличане на повече инвеститори и възможностите за търговия на Държавни ценни книжа за индидидуални инвеститори обсъдиха изпълнителните директори на Борсите на Румъния, Хърватска и Северна Македония по покана на Българска фондова борса на финансовия форум в София.

В Румъния програмата „Фиделис“ e достигнала впечатляващите 4,5 милиарда евро за малко повече от три години, набрани от интереса на частни инвеститори на румънския капиталов пазар, заяви изп. директор на Борсата Адриан Танасе.

В Хърватия програмата за борсово търгувани ДЦК е набрала 1,3 милиарда евро, като е привлякла интереса на 43 хил. индивидуални инвеститори, допълни Ивана Гаджич, президент на УС на Загребската фондова борса. За периода от март до юли 2023 г. оборотът на вторичния пазар с ДЦК достига 30 милиона евро.

В Северна Македония близо 23 милиона евро са набрани от 1283 индивидуални инвеститори, като до края на годината се очаква да бъде пусната нова емисия държавни облигации, сподели и изпълнителният директор на Македонската фондова борса Иван Стериев. 

Следва да се отбележи, че в България първичният пазар на ДЦК се осъществява, чрез централизирани аукциони, организирани от Министерство на финансите, съвместно с БНБ,  но вторична борсова търговия почти липсва, коментира изп. директор на Българска фондова борса доц. д-р Маню Моравенов. Разработването и внедряването на програма за ДЦК, насочена към индидидуални инвеститори е един от стратегическите проекти на БФБ за развитието на българския капиталов пазар.

Високите лихви в момента правят този инвестиционен инструмент още по-атрактивен. Предстоят разговори с Министерство на финансите относно възможностите за реализиране на подобна програма и в България, което би увеличило многократно броя на активните инвеститори на БФБ, би активирало вторичната търговия на ДЦК, както и ще повиши атрактивността на българския капиталов пазар, добави още г-н Моравенов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България