Вижте резултатите от европейските избори на базата на вота в 27 държави

„Алфа Рисърч“ от 100% паралелно преброяване: „Демократична България“ не прескача бариерата, ВМРО вкарва втори евродепутат

„Галъп интернешънъл“ от 100% паралелно преброяване: Пет български формации в Европарламента

На 27 май 2019 да почерпят

Кънчо и Андрей отново на висота

Сериозен провал на социологическите прогнози

Рекордна избирателна активност в ЕС Едва една четвърт от българите отидоха до урните

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 27 май 2019

Сергей Станишев: Пак изпуснахме победата като през 2017-а Вместо единна кампания, имахме паралелни кампании на всички кандидати, каза 5-ият в листата на БСП

Борисов след изборната победа: Съзнавам, че нашите грешки, макар и осъзнати, може да ги поправим само с много работа

Управляващата „Право и справедливост“ спечели изборите в Полша

ВМРО ще инициира среща на всички избрани за евродепутати от България

ЕНП остава първа политическа сила в Европейския парламент

Мария Габриел: Благодаря на българите, че ни дадоха прошката си днес

Десницата на Меркел води, втори са Зелените (обзор) “Алтернатива за Германия” взе 10,6 на сто

Пуснаха веян паламуд по 12 лв. килото

Първият веян паламуд вече е готов и е на пазара – продава се по 12 лева килограма на рибната борса „Краснодар“ в Бургас. Толкова е и пушеният, а 13 лева парчето върви опакован като бонбон паламуд, но не е тазгодишна „реколта“. Тарелка с едър маринован чернокоп струва 9 лева.

Рибарите и всички, които владеят майсторлъка на солената риба, вече са започнали да солят и веят. „Някои са били нетърпеливи, според нас предимно цеховете, които преработват и вадят първите риби, но сега, когато стана по- хладно е моментът да се овалят паламудите в едра сол, да престоят, пък после да ги окачим да се веят“, обяснява на пазара стар морски.

Това си е цял ритуал – за осоляване паламудът се подготвя, като се разрязва по коремната линия и се изваждат всички органи и хрилете. За да не се вмирише от опашката, по нея къщо се прави разрез до гръбначния стълб. По този начин солта прониква и в тази област. Подготвеният паламуд се осолява като се напълват коремната и хрилната кухини, както и разрезът от опашката. Като престои се вее или се оставя солен. Оставя за съхраняване на тъмно и хладно място. Преди да се консумира, може да се изкисне във вода.

Като за последно, през уикенда, рибарите в Ахтопол са хванали много едър паламуд – по килограм екземпляра. Чернокоп пък се е появил в големи количества край Поморие. На рибната борса в момента изобилието е огромно. Пресният паламуд е по 8 лева за килограм, цената на чернокопа тръгва от 5 лева и стига до 10 лева, взависимост от това колко едри са рибите, а сафридът се харчи по 5- 6 лева. 5 лева е барбунът, 8 лева- кефалът, а попчето е по 4 лева. Традиционно калканът удря 30 лева килото.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Да си го ядат. Толкова пари за една риба не давам.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.