Пуснаха концесията на летище София (обзор)

Ще има промени в изискванията към кандидатите

Служебното правителство спря процедурата

Нов опит да се даде летище София на концесия предприе правителството. На заседанието си вчера кабинетът одобри решението на транспортния министър Ивайло Московски за откриване на процедура по търсене на кандидати.

Припомняме, че процедурата беше спряна от служебното правителство на Огнян Герджиков. В началото на годината обаче Московски обяви, че концесията ще тръгне до края на българското европредседателство.

Пpи първото обявяване на процедурата държавата поиска бъдещият концесионер да плати първоначална сума от 550 милиона лева, като 480 млн. лв. от тях трябваше да отидат за покриване на дълговете на БДЖ. Отделно новият стопанин трябваше да внася годишно концесионна такса от минимум 9,9 млн. лв. Кандидатите трябваше да направят и инвестиции в аерогарата, като те не биваше да са по-малко от 306 млн. лв. Общата очаквана финансова полза за държавата за целия 35-годишен период на концесията бе изчислена на 2,67 млрд. лв.

Сега обаче тези параметри най-вероятно ще бъдат променени. От транспортното министерство уточниха за “Труд”, че новите изисквания ще бъдат съобразени с анализа, който ведомството поръча на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Какви ще са те ще стане ясно в края на седмицата, след като решението на Министерски съвет за стартиране на процедурата бъде обнародвано в Държавен вестник, обясниха от ведомството.

Сред кандидати за концесионери на столичното летище се спрягаха операторът на аеропорта в Манчестър, този на летището в “Ататюрк” в Истанбул, германската Fraport, която оперира летищата във Варна и Бургас и още една турска фирма - Limak, която е в обединението, изграждащо ново огромно летище на мегаполиса край Босфора.

Компанията Манчестър Еърпорт Груп също прояви интерес при предишната процедура. Именно по настояване на британците правителството удължи срока за подаването на оферти, преди в крайна сметка търгът да бъде прекратен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции