Пуснаха първия веян паламуд

На рибната борса паламудът е от 6 до 8 лева килото, зависи от това колко е едър

Пресният върви по 8 лева, чернокопът удари 25 лева, защото е кът

На рибната борса "Краснодар" вече пуснаха първият веян паламуд за тази година- 12 лева за килограм. Пресният се харчи по 6- 8 лева. Цената му е паднала от закованата преди десетина дни- 9 лева , защото тази година "царят на  морето" не заобиколи залива, а напълни доволно мрежите.

Търговците се кълнат, че е наш, български, и не е внос от Турция. Всички купувачи на борсата искат нашенска риба, защото морето ни не е толкова солено и рибата не е суха, има отлични вкусови качества. 

Чернокопът пък направо е ударил тавана- 25 лева . Още малко и ще се изравни с най- скъпата риба- калкана, която е традиционно държи 30 лева за килограм.

„Скъп е, защото тази есен го няма. Бедна е на чернокоп слуката ни“, тюхкат се риболовците. 
Морските от корабите казали, че се е появил за малко, но пасажите бързо преминали и май тази година рибарите ще си останат петимни за чернокоп. На борсата има вече и пушен, и пак на космическа цена- 18 лева килото.

Най-добра паламудена есен имаха риболовците от Ахтопол.  Открай време, те се славят с майсторлък и добра флотилия. 

Тази година те са със заслужено самочувствие че „захранват страната с паламуд“.  Три поредни нощи, миналата седмица , не влизали в морето, заради бурни вълни.  През това време, консервирали  риба. "Царят на морето" е вкусен не само на скара, но и в буркани с боб и кисели краставички, припомнят морските вълци. Осоляването му също е започнало, защото времето се захлади и затова първите екземпляри на пазара са факт.

Коментари

Задължително поле