Пустинята Вади Рум е любима на Холивуд

Снимки: Авторът
Пустинята Вади Рум е необятна и различна всяка минута.

Сред йорданските пясъци са снимани „Дюн“ и епизоди от „Междузвездни войни“

В лагерите за туристи ви чакат всички екстри на цивилизацията

В Петра можете да навъртите над 20 км за ден

Феновете на фантастиката едва ли са пропуснали да видят на голям екран филмът по едноименния роман на Франк Хърбърт - „Дюн“. Обявеният за един от най-добрите научно-фантастични романи, като че ли не можеше да открие по-добро място за да се превърне в екранна реалност от йорданската пустиня Вади Рум. Безкрайните червени, жълти и оранжеви пясъци и дюните са именно мястото, на което се добива прословутата „подправка“ от лентата. 

Ако и вас са ви вдъхновили сцените от „Дюн“, спокойно можете да стегнете багажа и да се впуснете в приключението. Сцените с изгревите и залезите не са кино измислица и можете лично да се убедите в безкрайната и безбрежна красота на Вади Рум, ако си подарите поне една нощ в лагер под безбройните звезди сред тишината на безкрая. Вече има редица изгодни оферти. 

Вади Рум не може да се опише с думи, но се оказа, че докато всички са очаквали величието на Петра, именно пясъците и каменните форми в различни цветове, които се сменят според силата на слънчевите лъчи и пътя на облаците, е впечатлил повечето хора, които са пътували до и в Йордания. По време на джип сафарито ще усетите свободата и ще разберете защо хората, които живеят в пустинята отказват да я напуснат, въпреки трудностите на ежедневието.

Естествено съвременните пустини лагери, предназначени за туристите предлагат най-различни екстри. Според бюджета си можете да бъдете настанен в нещо като бунгало, макар и направено от бетон и облечено в традиционни черги с течаща вода в банята и европейско обзавеждане. Ако сте склонен да платите повече можете да наемете и такова с външно закрито джакузи или пък да спите в модерните напоследък балони, част от които са с джакузи вътре. Освен „Дюн“ във Вади Рум са снимани още „Марсианецът“ , „Лорънс Арабски“, „Аладин“, две от сериите на „Междузвездни войни“ - Rogue One и Епизод IX.

Градът на набатейците смайва и до днес.

И докато така и така сте в пустинята на „Дюн“ защо да не отскочите и едно от новите седем чудеса на света – каменният град на набатейците Петра. Каквото и да кажеш за нея, каквито и снимки и филми да си гледал, те едва ли ще ви подготвят за чудесата, които ще се разкрият пред очите ви. Всички гробници, носещи най-различни имена, трудно могат да бъдат обходени за един ден. И докато се усетите сте навъртели двайсетина километра в жегата, правейки си снимки тук и там. Най-дълго е  изкачването до Манастира, както наричат една от гробниците. До нея могат да стигнат само най-подготвените физически, но пък определено си заслужава.

Манастирът е най-трудно достъпното място в Петра. От входа на каменния град до него изминавате близо 8 км, част от които по стръмен баир нагоре.

Добрата новина е, че можете да избирате – да се придвижите с гид по по-лесния маршрут, който обаче ще ви предложи достатъчно от Петра или да трамбовате 7- 8 часа и да грабите с пълни шепи. Цената за входния билет в Розовия град, както наричат още Петра, заради цвета на скалите и пясъка, е 50 динара или около 130 лева. Ако искате и гид, трябва да заплатите допълнително. Или просто да се включите в обиколните програми на някой от туроператорите. Препоръчваме ви да изберете сериозен и голям такъв, който ще ви покаже Йордания от А до Я, защото така наречените „приключенски“ организирани програми крият и някои капани, които е добре да избегнете.

Морската ивица й е подарък от Саудитска Арабия

От Акаба виждате 4 държави

Част от плажовете са частни

Повечето полети до Йордания кацат в единствения морски град на страната – Акаба. Курортът на Червено море реално предлага гледка към четири държави -  самата Йордания, израелският курорт Ейлат, който се намира само на 9 километра от Акаба, на ивиците на Египет и на Саудитска Арабия. И всичко това буквално на един хвърлей разстояние от двете страни на залива. Освен от самолета и от прозореца или терасата на хотела, можете да им се насладите и ако решите да си вземете тур за гмуркане, за да разгледате и подводните богатства на морето.

В жегите нищо не е по-приятно от това да спреш и да си купиш разхлаждащо питие. От специфичната напитка се възползват най-често шофьорите.

Въпреки че е разположен на брега на Червено море и е единственият излаз на Йордания на него, Акаба със сигурност не е типичен морски курорт, какъвто си представяте. Ивицата край брега е буквално подарена на Йордания от съседна Саудитска Арабия, която няма интерес към развитие на международен туризъм или нужда от морските транспортни връзки. В резултат на това Йордания се сдобива с едно от най-големите си богатства – пъстрите корали и червени риби, които привличат гости от цял свят. Част от ивицата в Акаба е частна, защото е продадена на инвеститори. Едни са избрали да построят най-луксозните петзвездни хотели, а други – да запазят късче от брега за излаз на частните си вили, до които няма достъп. Научили са си урока по трудния начин и новите плажни ивици, които в момента се развиват край Акаба вече са дадени на концесия, така че да си останат държавна собственост.

Частните плажове в Акаба са с вход, но пък в таксата се включа ползване на чадъри и шезлонги на плажа и край басейна, душове, съблекални, дори безплатно питие.

Туристите, които не са избрали някой от петзвездните хотели със собствена ивица, могат да плажуват или на градския плаж, което никак не е препоръчително предвид, че дами там няма и в никакъв случай няма да се чувстват комфортно. Или да платят за достъп до частен плаж от порядъка на 20 долара, като в цената се включва трансфер до плажовете извън брега, ползване на шезлонги и чадър край морето, на няколко басейна и съответната инфраструктура, както и едно питие. Като теглиш чертата това дори излиза по-изгодно от хотел със собствен плаж, особено ако си на обиколна екскурзия, а не на почивка. Офертата си заслужава, защото само на два метра от брега, ще можете да видите богатството на Червено море в краката си – корали и цветни риби.

Хората в Йордания са не по-малко атрактивни от забележителностите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл