Путин: Ако ЕС не говори с един глас, ще водим диалог с отделните държави

Европа трябва да бъде силна, самостоятелна и независима. Ако Европа не е независима защо да разговаряме с нея. Това заяви руският президент Владимир Путин на традиционната си годишна пресконференция.

"Ние сме заинтересовани от развитие на взаимоотношенията с Европа, но тя трябва да говори с един глас. Ако това не е възможно на общоевропейско равнище, ние сме готови да развиваме двустранни отношения с отделните държави в Евросъюза", каза Путин.

По думите му, европейците сами трябва да разрешат разногласията си по отношение на миграционната политика.

Демократическата партия погрешно се опитва да обвинява външни фактори за загубата си на президентските избори в САЩ. Това посочи руският президент на въпрос на Би Би Си за хакерските атаки срещу демократите, които според администрацията на президента Барак Обама са дело на Москва.

Гледайте цялата пресконференция ТУК

"Загубилата страна винаги търси виновни извън себе си. По-добре да търсят проблемите в себе си. Както напълно правилно каза избраният за президент Доналд Тръмп, кой знае какви са тези хакери. Може да са от друга страна, а не от Русия", подчерта Путин и отново отхвърли обвиненията, че Москва е искала да наклони везните в предизборната кампания полза на Доналд Тръмп.

Руският държавен глава каза също, че се надява да има конструктивни отношения с новия американски президент и посочи, че никой "освен нас" не е вярвал в победата му.

"Мирогледът на голяма част от американците съвпада с традиционните ценности на Русия", отбеляза още президентът.

Владимир Путин очаква ръст в цените на петрола. "Ние тръгваме съзнателно към намаляване на добивите. От януари до юни трябва да намалим производството с 300 000 барела. Това е е толкова много, но се надяваме да се отрази на цената", отбеляза руският президент. По думите му, разлика от 10 долара в цената на нефта ще вкара в бюджета на страната 1,75 трилиона рубли.

Коментари

Задължително поле