Путин: Влошава се ситуацията с коронавируса в Русия

Снимка: Twitter/Архив

Положението с коронавируса се влошава и може да се наложи да прибегнем до ресурсите на министерството на отбраната, за да се справим с кризата, ако се наложи, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от "Ройтерс".

На среща с висши държавни служители, посветена на санитарно-епидемиологичната обстановка в Руската федерация, Путин обясни, че ситуацията непрекъснато се променя.

"Броят на заболелите се увеличава, все повече стават случаите на тежко протичане на болестта", посочи президентът, цитиран от ТАСС.

Медиците в системата на Министерството на отбраната могат да бъдат задействани в борбата с епидемията, защото "притежават значителен опит от действия в сложни условия, който безусловно следва да бъде използван", подчерта Путин.

По данни на федералния оперативен щаб за борба с коронавируса в Русия до днес са регистрирани 18 328 случая на заразени, 148 са смъртните и 1470 - излекувани. Само в Москва заразените са над 11 500. Много са те и в големите градове с население от над 1 млн. души, където гъстотата на е голяма.

Вицепремиерката Татяна Голикова отбеляза, че през последните дни броят на заразените в страната расте с по 16-18% дневно. Тя изрази надежда, че разпространението на инфекцията в Москва и Московска област ще се забави следващата седмица и ще се смени с периода на платото, когато броят на заразените ще нараства с невисоки темпове.

Тя обясни, че прави тази прогноза въз основа на опита на другите тежко засегнати от епидемията страни, където след около месец от началото на стръмния ръст на кривата на заболяванията, тя постепенно преминава в хоризонтала, т.е. в плато.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия