Путин: Доминацията на САЩ и Русия приключи (обзор)

Владимир Путин участва в сесията на клуба “Валдай” чрез видеовръзка заради мерките срещу COVID-19.

Разкритикува вносните модели на демокрация

Лично помогнал на Навални да отпътува за Берлин

Китай и Германия вървят към статут на свръхдържави

Епохата, в която САЩ и Русия доминираха във взимането на решения по най-важните световни въпроси, е в миналото. Ролята на САЩ избледнява, както и тази на Великобритания и Франция, докато Китай и Германия, предвид тяхното политическо и икономическо влияние, вървят към статут на свръхдържави. Това заяви президентът Владимир Путин пред Международния дискусионен клуб “Валдай”, предаде Ройтерс.

Путин подчерта, че Вашингтон вече не може да претендира за изключителност и допълни, че ако САЩ не са готови да обсъждат световните проблеми с Русия, то тя ще ги дискутира с други държави. Същевременно Путин изрази надежда, че след президентските избори в САЩ новата администрация ще е готова за диалог по проблеми като сигурността и контрола над въоръженията.

А по отношение на тези, които прогнозират и очакват постепенно затихване на ролята на Русия, Путин каза: “В този случай ни безпокои само едно - как да не настинем на вашето погребение”.

Руският президент освен това разкритикува “вносните” модели на демокрация. “Това е просто обвивка, фикция, лишена от вътрешно съдържание и дори от подобие на суверенитет”, заяви Путин. Според него “там, където се реализират подобни схеми, народа за нищо не го питат, а ръководителите са не повече от васали, а вместо васала, както е известно, всичко решава господарят”.

Путин разказа още, че лично се е намесил, за да може отровеният опозиционер Алексей Навални да отпътува за лечение в Германия. На Навални били наложени ограничения за напускане на Русия заради съдебни разследвания. Но след молба на съпругата на опозиционера, Путин се обадил в Главна прокуратура с искане да позволи на Навални да пътува и оттам разрешили. Президентът подчерта, че ако някой в Русия е искал да отрови Навални, едва ли той щеше да бъде пуснат да се лекува в Берлин.

Коментари

Задължително поле