Путин за връщането на Крим: Да не сте си изгубили ума? Такъв род обстоятелства не съществуват

Руският президент Владимир Путин изключи всякаква перспектива за връщане на полуостров Крим на Украйна, предаде Франс прес. През 2014 г. анексията на Крим стана причина за серия от западни санкции срещу Русия.

Седмица преди изборите на 18 март, на които се очаква Путин да спечели четвърти президентски мандат, руската телевизия Россия-1 излъчи в руските социални мрежи Вконтакте и Однокласники документален филм с продължителност около два часа, посветен на руския президент. Филмът е озаглавен "Путин" и е дело на журналиста Андрей Кондрашов, който ръководи предизборния екип на Путин. В него журналистът разговаря с президента по редица въпроси. В отговор на въпрос дали Русия един ден ще бъде принуден да върне Крим на Украйна, Путин отвръща сухо: "Вие да не сте си изгубили ума? Такъв род обстоятелства не съществуват и няма да съществуват никога".

После той допълва: "Опитват се винаги да казват на Русия какво е нейното място, но това място не ни устройва".

В отговор на въпрос дали може да прощава на хората, Путин отвръща кратко "Да". После обаче допълва, че не прощава в случай на измяна.

В документалния филм говорят и близки и съюзници на президента, като неговият приятел от детинство, челистът Сергей Ролдугин и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. Всички те хвалят президента. Така например директорът на руския петролен гигант Роснефт Игор Сечин казва, че не може да посочи дори една грешка, допусната от Путин. Директорът на руските служби за сигурност Александър Бортников пък казва, че Путин винаги поема своите отговорности.

В същия филм става ясно, че Путин през 2014 г. е наредил свалянето на пътнически самолет, за който се съобщавало, че в него има бомба и който взимал на прицел церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи, предаде Ройтерс.

Във филма Путин разказва, че е получил телефонно обаждане от представители на службите за сигурност, отговарящи за игрите в Сочи на 7 февруари 2014 г., малко преди началото на церемонията по откриването им. "Казаха ми: Самолет на път от Украйна за Истанбул е похитен, похитителите искат кацане в Сочи", разказва Путин.

Пилотът на турския самолет Пегасус еърлайнс, летящ от Харков за Истанбул, е съобщил, че един от пътниците има бомба и че самолетът е трябвало да промени маршрута си за Сочи, разказва във филма и неговият създател, журналистът Кондрашов. В самолета е имало 110 пътници. На стадиона, на който е щяла да бъде церемонията за откриване на игрите, е имало 40 000 души. Путин казва, че е потърсил съвет от офицери от служите за сигурност и те му казали, че планът за спешни действия при този род ситуации гласи, че самолетът трябва да бъде свален. "Казах им: действайте съгласно плана", разказва Путин, допълвайки, че малко след това е отишъл на стадиона за откриването на игрите заедно с представители от Международния олимпийски комитет.

След няколко минути Путин получил ново обаждане по телефона, разказва самият той. С него той бил информиран, че ставало дума за фалшива тревога, за пиян пътник в самолета и че самолетът щял да продължи полета си за Турция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес потвърди разказа на Путин във филма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа