Путин и Лукашенко не се разбраха за петрол, но играха хокей (ВИДЕО)

Руският президент посрещна в Москва днес беларуския си колега Александър Лукашенко. Двамата ще проведат поредния кръг от трудните преговори за по-тясна интеграция между страните им на фона на нарастващ руски икономически натиск върху Беларус.

Лукашенко няколко пъти в последно време обвини Кремъл, че нарушава своите ангажименти по енергийните доставки за Беларус, притискайки Минск да се съгласи на по-близък съюз между двете бивши съветски републики. На днешната си среща в резиденцията на Путин в руския черноморски курорт Сочи двамата президенти широко се усмихваха в началото на своята среща, разговаряйки за времето, без да кажат нещо по същество за преговорите си.

Кремъл настоява Беларус, която разчита на Русия за задоволяване на по-голямата част от енергийните си нужди, да се съгласи на по-тясна икономическа интеграция, ако иска да продължи да получава руски енергийни ресурси по субсидирани цени. При две срещи през декември Путин и Лукашенко не успяха да преодолеят различията си, в резултат на което в началото на тази година Москва намали доставките на петрол за Минск.

Засега транзитът на петрол към Европа през Беларус продължава без ограничения, но преработката в беларуските рафинерии е ограничена до минимум, което лишава страната от ключов източник на средства. По-рано Беларус печелеше много от износа на петролни продукти, произведени от преработката на евтин руски петрол. Минск твърди, че миналата година страната е загубила 330 млн. долара заради по-високите цени на руските енергийни суровини.

Лукашенко търси алтернативни източници за доставка на енергоносители и миналия месец внесе суров петрол от Норвегия, а в момента преговаря за доставки на петрол през съседна Литва.

Въпреки тежките преговори двамата президенти решиха временно да загърбят политиката и се отдадоха на хокей. Руският държавен глава е известен с афинитета си към спорта.

Коментари

Задължително поле