Путин предлага помощ на Африка без условия

Москва организира оръжеен панаир на форума

Обвини Запада, че ескплоатира суверенни страни на континента

Русия е готова да окаже помощ на африканските държави без „политически или други условия” и да следва принципа „африкански решения за африкански проблеми”. Това заяви президентът Владимир Путин в интервю за ТАСС в навечерието на срещата на върха Русия - Африка в Сочи на 23-24 октомври.

Очаква се пър­вият по рода си форум, който е под наслов „За мир, сигурност и развитие”, да събере 47 африкански лидери. Путин ще си подели домакинството на срещата с египетския си колега Абдел Фатах ал-Сиси. Планира се по време на форума Русия да организира оръжеен панаир.

В интервюто руският президент очерта ключовата разлика между подхода на Русия към сътрудничеството с държавите от Африка и този на Запада. „Виждаме как редица западни държави прибягват до натиск, намеса и изнудване на суверенни африкански правителства”, отбеляза Путин. Той не посочи конкретни страни, но даде да се разбере, че има предвид бивши колониални сили на континента. „Те използват такива методи в опит да си върнат изгубеното влияние и доминация в техните бивши колонии под нова форма и бързат да извлекат максимални печалби и да експлоатират континента”, посочи Путин.

Коментари

Задължително поле