Путин пред Радев: След няколко дни ще приемем Бойко Борисов (ВИДЕО, СНИМКИ)

Владимир Путин и Румен Радев на срещата в Сочи

След няколко дни ще приемем премиер-министъра на България Бойко Борисов. Това потвърди Владимир Путин на срещата си с президента Радев в резиденцията "Бочаров ручей" в Сочи, предаде Канал 3.

В словото си Путин припомни общата история на Русия и България, славянската писменост и честването на 140 г. от Освобождението на България, което отбелязваме тази година. В отговор българският президент Румен Радев поздрави Путин с преизбирането му.

"В момента няма да влизам във въпроси от икономически характер, само ще отбележа, че през миналата година товарооборотът между двете страни отбеляза ръст, което не може да не ни радва. Но пред нас има много по-големи възможности“, заяви руският президент на откриването на срещата в тесен кръг.

Той отбеляза, че след няколко дни Русия „ще има удоволствието да приеме министър-председателя на България“. "И с него също ще продължим тези дискусии“, заяви Путин.

Приветствайки Радев в Сочи, президентът на Русия напомни, че визитата на българския му колега във връзка със 140-ата годишнина от освобождението на българския народ от османско владичество. Според неговите думи, това е едно от съществените събития в общата история. "Но тя не се ограничава до това, обединява ни много“, подчерта руският президент, и добави: "Вдругиден отбелязваме Денят на славянската писменост“.

Домакинът отбеляза, че е запознат с това, че Радев е посетил редица културни мероприятия в Москва и добави, че през есента в България ще се състоят аналогични културни събития. И завърши: "Добре дошли!"

В отговор българският президент Румен Радев поздрави Путин с преизбирането му. После добави: "Целта на моята визита е да възстановим на най-високо ниво диалога. Имаме много взаимни интереси в търговията, енергетиката, културата."

"Радостно е, че моята визита е в навечерието на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Още по-радостно е, че днес нашите народи празнуват заедно този празник“, отбеляза Радев.

"Заедно отбелязваме и една знакова годишнина – 140 години от освобождението на България и Руско-турската освободителна война, благодарение на която България възкръсна на картата на Европа", продължи българският президент.

"Затова и нашите отношения са по-особени. Те не се основават на чисто политически и икономически интереси, а на дълбоките исторически, духовни, културни и езикови връзки между нашите народи. Това ни дава редица предимства и прави нашите отношения по-естествени и по-лесни. В същото време ни задължава да бъдем открити, да поставяме откровено всички теми, където имаме различни нерешени въпроси“, допълни още той. „Аз очаквам днес наистина да направим един стратегически преглед на нашите двустранни отношения, да констатираме не само силните традиции и огромния потенциал, който имаме, но и да обосновем необходимостта от реални действия. Имаме много взаимни интереси, в областта на търговията и на икономиката, на енергетиката, на образованието и на културата. Ще се радвам на един откровен и задълбочен диалог днес, който да даде основа и положителен импулс на нашите правителства да работят в тази насока“, каза още Румен Радев в приветствието си.

Владимир Путин бе включил в руската делегация министъра по енергетика Александър Новак и този на търговията и промишлеността Денис Мантуров. Присъстваше и генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов.

Румен Радев влезе на срещата с шефа на кабинета си Иво Христов, главния секретар Димитър Стоянов и секретаря си по външна политика Атанас Кръстин, който очаква да получи агреман за посланик в Москва. От българска страна министри в делегацията няма.

Коментари

Задължително поле