Путин призова световните лидери за мораториум върху ракетите със среден и малък обсег

Президентът на Русия Владимир Путин миналата седмица е изпратил в столиците на няколко десетки страни, включително членките на НАТО, послание с предложение да се въведе мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег (РСМО) в Европа и други региони, вестник „Коммерсанть“.

Запознат със съдържанието на документа в една от страните, където е пристигнало посланието, пояснява пред руското издание: "НАТО не разглежда предложението на Кремъл на сериозно, защото счита, че Русия вече е разположила такива ракети на своя територия. Но от писмото на Путин се разбира, че Москва е готова да докаже своята правота с помощта на верификационни мерки".

За това, че на 19 септември Путин е изпратил на лидерите на редица страни послание по темата за РСМО е разказал и участващ в Общото събрание на ООН дипломат от страна-членка на НАТО. По неговите думи, такива писма са получили всички страни от Северноатлантическия алианс.

Според „Коммерсанть“, Кремъл е изпратил такова писмо до Китай, до първия дипломат на Федерика Могерини и до генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В своето послание Путин пише: „Русия вече обяви решението си да не разполага РСМО в Европа или други региони, докато от това се въздържат американците. Призовахме САЩ и техните съюзници да поемат аналогичен ангажимент, но досега не се забелязва насрещна заинтересованост. Призоваваме ви да подкрепите нашите усилия, обявявайки се в полза на обявяване в рамките на НАТО на мораториум за разполагане на РСМО с наземно базиране, аналогичен на този, който обяви Русия“.

Коментари

Задължително поле