Путин: Русия е надежден доставчик

Западът изхвърлил на боклука принципите на СТО

Москва обаче няма да прави бизнес в свой ущърб

Русия винаги ще бъде надежден и отговорен доставчик - това заяви днес руският президент Владимир Путин на правителствено съвещание, посветено на металургичния отрасъл, предаде ТАСС.

Русия ще бъде отговорен износител на металургична продукция, независимо от политическите проблеми, подчерта Путин. И допълни: “За тези, които са настроени за изгодно, предсказуемо бизнес сътрудничество, ние също ще бъдем надеждни партньори. Но няма да работим в собствен ущърб с тези, които проявяват към нас неприятелско отношение”.

Руските металурзи продължават да се сблъскват на външните пазари с ограничения, които представляват “откровени прояви на недобросъвестна конкуренция”, посочи Путин. И обясни, че това са опити на Запада за сдържане на руския бизнес в качеството му на един от лидерите в световната металургия и да преразпредели пазарите в своя полза.

Санкциите не отразяват реалността в световната политика и икономика, а са приети “в изгода на политически интереси”, каза още руският президент. И отбеляза, че когато е въвеждал санкциите Западът не си е направил сметка “дори за очевидни, разбираеми последствия”, включително поскъпването на строителните материали и повишаването на световната инфлация.

“Западните политици не се интересуват дори от влошаването на качеството на живот на обикновените хора, на първо място в Европа, а да не говорим за такива неща като спазването на принципите на Световната търговска организация (СТО) - те просто бяха изхвърлени на боклука”, обясни Путин.

26 000 тона царевица пътуват към Ливан

Първият кораб с украинско зърно отплава от Одеса

Корабът “Разони”, плаващ под флага на Сиера Леоне, напусна вчера пристанището на Одеса.

Първият кораб, натоварен със зърно, потегли от Одеса и днес се очаква да достигне Истанбул, съобщи турската телевизия НТВ.

Корабът отплава съгласно споразумението от 22 юли между Русия, Украйна, ООН и Турция за безопасно транспортиране на украинско зърно към световните пазари.

Турското министерство на отбраната съобщи, че корабът “Разони”, плаващ под флага на Сиера Леоне, е потеглил за Ливан. В изявление на ООН се посочва, че корабът превозва 26 000 тона царевица.

Новината потвърди украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков. “Първият кораб със зърно след руската агресия напусна пристанището. Благодарение на подкрепата на нашите партньорски страни и ООН, ние успяхме да приложим изцяло споразумението, подписано в Истанбул”, написа той в туитър.

Плавателният съд плава за ливанското пристанище Триполи. Днес се очаква “Разони” да пристигне в Истанбул, където ще бъде инспектиран, преди да продължи. Целият контрол на доставките на зърно от Украйна се осъществява в център в Истанбул, а корабите са следени със сателити и дронове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа