Путин: Русия е световен лидер в хиперзвуковите оръжия

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Русия има сериозно преимущество в създаването на нови оръжейни системи, и че тя е единствената страна в света, която разработва хиперзвукови оръжия, пише The Washington Post.

Изказвайки се на заседание в Министерството на отбраната, Путин заяви, че за първи път в историята Русия е станала световен лидер в разработването на цял клас нови оръжия, за разлика от миналото, когато тя гонеше САЩ.

Руският лидер отбеляза, че по време на Студената война Съветският съюз изоставаше от САЩ в създаването на атомна бомба, а също така и в строителството на стратегически бомбардировачи и междуконтинентални балистични ракети.

„Днес имаме уникална ситуация в нашата нова и най-нова история: ние догонваме“, каза той. „Нито в една страна от света няма хиперзвуково оръжие, а хиперзвукови оръжия с континентален обхват - още повече.“

Силите на Пентагона и САЩ работят върху създаването на хиперзвуковото оръжие през последните години, а министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви през август, че „Америка ще разполага с такива оръжия след няколко години“. Той нарече приоритетна работата по създаването на нови оръжия за далечни разстояния.

САЩ многократно предупреждават Конгреса, че Русия и Китай разработват хиперзвукови оръжия, които ще бъдат трудни за откриване и унищожаване. Когато говорителят на Пентагона Робърт Карвър бе помолен да коментира речта на Путин и той отговори в електронно съобщение, че „виждаме постъпващите съобщение, но нямаме какво да добавим по повод на руския заявления“.

Путин заяви, че наскоро първото военно поделение е оборудвано с най-новия хиперзвуков комплекс за междуконтинентален обхват „Авангард“ и че вече започва да действа.

За първи път руският лидер спомена „Авангард“ и „Кинжал“ и други перспективни системи за въоръжение през март 2018 г., когато се обърна с изявление към нацията.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия