Путин: Сорос се меси навсякъде, но нима това е позиция на американската държава?

Окончателното заключение в спора за намесата на Русия в американските избори може да бъде направено само от съда, а не от разузнавателните служби на САЩ. Това заяви руският президент Владимир Путин на съвместната пресконференция с Доналд Тръмп (видео в линка) в Хелзинки, където се проведе срещата между двамата.

"Ако Съединените щати са демократична държава, тогава окончателното заключение в такъв спор (относно предполагаемата намеса на Руската федерация в изборите в САЩ - бел.ред.) може да бъде представена единствено от съда, а не от оперативните служби", каза държавният глава.

Той припомни, че за такава намеса е обвинявана компанията "Конкорд", която се занимава с ресторантьорски бизнес в Русия. "Но те не представляват руската държава", каза Путин. Според него, дори ако тази компания наистина се опита да повлияе на изборите, тогава в същото може да бъде обвиняван и американския бизнесмена Джордж Сорос, но по отношение на Русия. "Той навсякъде се намесва, но нима това не е позицията на американската държава? Не е" - заяви президентът - "Това е позиция на частно лице".

Държавният глава на Руската федерация даде висока оценка на сътрудничеството между спецслужбите на Москва и Вашингтон. „Работата на нашите служби за сигурност е много успешна. Ние подкрепяме продължаващото сътрудничество в областта на борбата срещу тероризма и осигуряването на кибернетична сигурност", подчерта Путин.

"Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп засегна темата за руската намеса в американските избори. Трябваше да повторя това, което вече съм казвал много пъти – руската държава никога не се е не планира да се меси във вътрешните работи на САЩ“, категоричен бе лидерът на Кремъл.

Той обяви, че е предложил на американския си колега създаването на съвместна антитерористична работна група. „Ще бъде полезно контактите по линиите на спецслужбите да бъда на системна основа. Напомних на президента на САЩ за предложението за създаването на антитерористична работна група“, заяви Путин след преговорите с лидера на Белия дом.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка