Путин уволни високопоставени чиновници

Новината за уволнението на група важни представители на руските институции днес се превърна във водеща новина за всички централни електронни медии в страната, предава БНР. Това породи различни спекулации в обществените и медийните кръгове дали уволнените не са работели организирането на преврат.

Всичко обаче започна в края на миналата седмица, когато президентът на Русия Владимир Путин разкритикува същата група представители от силовите органи, че въпреки пряката си работа са станали членове на руската Академия на науките, като каза че ще им даде възможност да изберат дали да останат на своите досегашни места, или да продължат само в научното поле на развитие.

Групата уволнени чиновници не се наложи да чака много дълго и днес те бяха уволнени от своите настоящи длъжности с една и съща формулировка "по собствено желание". Това бе потвърдено и от прессекретаря на президента – Дмитрий Песков. Тъй като между преминалите и към академична дейност има и заместник-министри, няколко часа по късно се появи новината, че и те са освободени по "собствено желание".

Преди месец на изборите за присъждането на нови академични звания от РАН участваха 25 представители от властта. След като преминаха изборите в Руската академия на изкуствата, стана ясно, че получилите новите си академични позиции не могат да се откажат от тях, защото уставът й предвижда пожизнено членство в институцията. Въпросът за даването на академични длъжности на хора от властта в Русия в РАН предизвика през последните дни сериозни дискусии за това колко всъщност трябва да бъдат членовете й, като се даваше пример как в съветските времена преди 25 години, в тогавашната академия на науките е имало 120 академици, а днес в Руската академия има 230 членове. Въпросът за избора на новите членове предизвика и серия от други въпроси дали представителите на властта имат право да бъдат членове на Академията на науките и дали не я поставят в деликатна ситуация като не дават възможност на истинските учени да се издигат до академичните длъжности по естествен път.

Другото събитие, което съвпадна с уволнението на групата водещи представители на силовите институции, бе арестът на ген.Генадий Лопирев от Федералната служба за охрана, който бе задържан след разкритието на контролиращите, че той е злоупотребил със служебни  средства от 3 млн. евро. От Кремъл съобщиха, че следят случая отблизо, защото ген. Лопирев е бил от водещите висши офицери във Федералната служба за охрана. Подобни случаи през последните два месеца не са изключение, защото преди известно време бе задържан вископоставен офицер от отдела за борба с корупцията в специалните органи, в чийто дом бяха открити 7 млн. евро, опаковани и събрани в куфари и специални чанти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят