"Пфайзер" обмисля да регистрира ваксината си и в Русия

Американският фармацевтичен гигант "Пфайзер" (Pfizer) заяви във вторник, че обмисля подаване на заявление за регистрация и в Русия на ваксината срещу коронавирус, разработена съвместно с немската биотехнологична компания "Бионтех" (BioNTech), предаде БНР.

Според изявлението на компанията, тя продължава "да си сътрудничи с международните организации и правителства по света, които ще разпространяват кандидат-ваксината, за да се осигури бърз достъп до категориите хора, които се нуждаят най-много от нея в съответствие с препоръките на здравните власти след получаване на регулаторните разрешения в тези страни".

В тази връзка "Пфайзер" разглежда възможността да подаде заявление за регистрация на ваксината кандидат COVID-19 в Руската федерация", посочват от американската фармацевтична компания.

В същото време главният изпълнителен директор на "Пфайзер" Алберт Бурла заяви в интервю за бизнес телевизия CNBC, че компанията и нейният германския партньор "Бионтех"  са произвели над 70 милиона дози от съвместната коронавирусна ваксина до края на 2020 г.

"В края на последната седмица на 2020 г., например, вече произведохме повече от 70 милиона дози и 50 милиона от тях трябва да реализираме, след като проведем нужния качествен контрол. Произведохме още повече и през първата седмица на януари", каза Бурла.

"В момента мисля, че сме пуснали 33 милиона дози. И имаме, да кажем, половината от произведеното, което все още е по складовете ни", допълни той.

"Бионтех"  пък съобщи в понеделник, че двете компании са увеличили целта за доставка на ваксината срещу Covid-19 през 2021 г. до 2 милиарда дози, спрямо предишно планираните 1,3 милиарда, тъй като се добавят нови производствени линии и тъй като се оказа, че могат да бъдат извлечени повече дози от един флакон (шест спрямо досегашните пет дози).

Коментари

Задължително поле