Отстреляха диво прасе с африканска чума в област Русе

Симеон Сакскобургготски: Добрите отношения между България и Гърция допринасят за хармонията в региона

Оставиха в ареста пияния водач, убил двама при катастрофа в Пловдив

Орбан: Ако Турция пусне бежанците, ще трябва да използваме сила, за да защитим границите си

Транспортират в „Пирогов“ 16-годишна, пила по греша сода каустик

Аз-приятелят като поетическа сплав

Доведеният син на Стефан Данаилов: Лекарите го поставиха в медикаментозна кома, за да не се мъчи

Рекорден брой от 196 150 посетители отчита музей „Етър”-а в Габрово Статистиката е за деветте месеца на годината

Китай: С Вашингтон сме в „първа фаза“ от изготвянето на търговското споразумение

Осигуровки за шефове в няколко фирми

Верижна катастрофа затруднява движението край Мездра в посока столицата

Джина Стоева и Ивена отново запяха заедно

Външно: Препоръчваме на българите да не пътуват до Каталуния заради протестите, опасността е голяма

Пчелари чакат рекордно слаба реколта от мед

Тазгодишната реколта от мед ще е рекордно слаба, биха тревога потомствени производители в навечерието на традиционния Фестивал на меда във Варна.

„В силни години производството е стигало 17 000 т., в слаби  е било 10 000 т., но сега ще е по-малко“, прогнозира Валентин Атанасов, съорганизатор на изложението и собственик на 155 кошера и преработвателен цех в с. Куманово.

Според него и колегите му пролетните дъждове са провалили добива на акациев мед, чиято цена логично ще скочи. По-малки са и количествата от рапица и слънчоглед, добра е реколтата само от липа. На едро тя се изкупува най-евтино – за около 4,50 лв./кг. Освен от ниски добиви, дребните производители се оплакаха и от масов мор на пчелите, причинен от безконтролно пръскане с пестициди.

„Пчелите в България намаляха с 30% за година, стотици хиляди семейства измряха. Отровите убиват работниците в кошера, затова сме принудени непрекъснато да развъждаме нови пчели, но приход от това нямаме“, поясни Донка Арбалиева от дългополското с. Аспарухово. Жената е трето поколение пчелар, но смята да скъса с този бизнес. Все повече нейни колеги ликвидират стопанствата си и тръгват на гурбет да гледат пчели в Англия и Германия, обясни Атанасов. Той бе категоричен, че българите масово ядат мед с ужасно качество, тъй като чистата родна продукция се изнася в ЕС, а после се връща в нашите магазини примесена с аржентински и бразилски мед.

„Нашият го ползват като подобрител, но слагат различно количество за различните страни. Затова в Германия ядат повече български мед, отколкото ние тук“, посочи Атанасов. Тази година пчеларите получиха обещание от областната управа да им осигури имот във Варна, в който да открият фирмен магазин за натурални пчелни продукти, каквито ще продават до 20 август на фестивала 18 производители от цялата страна.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.