Пчелари чакат рекордно слаба реколта от мед

Тазгодишната реколта от мед ще е рекордно слаба, биха тревога потомствени производители в навечерието на традиционния Фестивал на меда във Варна.

"В силни години производството е стигало 17 000 т., в слаби  е било 10 000 т., но сега ще е по-малко", прогнозира Валентин Атанасов, съорганизатор на изложението и собственик на 155 кошера и преработвателен цех в с. Куманово.

Според него и колегите му пролетните дъждове са провалили добива на акациев мед, чиято цена логично ще скочи. По-малки са и количествата от рапица и слънчоглед, добра е реколтата само от липа. На едро тя се изкупува най-евтино - за около 4,50 лв./кг. Освен от ниски добиви, дребните производители се оплакаха и от масов мор на пчелите, причинен от безконтролно пръскане с пестициди.

"Пчелите в България намаляха с 30% за година, стотици хиляди семейства измряха. Отровите убиват работниците в кошера, затова сме принудени непрекъснато да развъждаме нови пчели, но приход от това нямаме", поясни Донка Арбалиева от дългополското с. Аспарухово. Жената е трето поколение пчелар, но смята да скъса с този бизнес. Все повече нейни колеги ликвидират стопанствата си и тръгват на гурбет да гледат пчели в Англия и Германия, обясни Атанасов. Той бе категоричен, че българите масово ядат мед с ужасно качество, тъй като чистата родна продукция се изнася в ЕС, а после се връща в нашите магазини примесена с аржентински и бразилски мед.

"Нашият го ползват като подобрител, но слагат различно количество за различните страни. Затова в Германия ядат повече български мед, отколкото ние тук", посочи Атанасов. Тази година пчеларите получиха обещание от областната управа да им осигури имот във Варна, в който да открият фирмен магазин за натурални пчелни продукти, каквито ще продават до 20 август на фестивала 18 производители от цялата страна.

Коментари

Задължително поле