Пълен провал на КСНС (ОБЗОР)

Участниците в заседанието отхвърлиха проекта за решение, подготвен от президента

Политици настръхнаха от твърдението на Радев, че държавата е абдикирала и не работи

И Нинова гласувала против общо становище

Като пълен провал определиха свиканото от президента Румен Радев заседание на КСНС, посветено на корупцията, участници в него. “Като човек, редактирал хиляди тестове, заявих, че проектът за решение на КСНС не може да бъде редактиран”, коментира пред “Труд” лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Той обясни, че в текста, подготвен от “Дондуков” 2, имало крайни становища като това, че “държавата не работи”, че всичко е затънало в корупция. “От няколко апартамента и тераси не могат да се правят подобни генерални изводи”, категоричен бе Сидеров.

“Декларацията на Румен Радев беше с внушения, които не кореспондират с реалностите, а отговарят на нечии политически внушения”, коментира след заседанието, което продължи повече от три часа, Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ.

“Текстът, който ни бе предложен, беше малко в повече, запитахме колко години трябва да бъдат под контрол децата и внуците ни”, разказа зам.-председателят на НС Емил Христов. Според него не бива да се допуска декларация, че държавата е абдикирала и не работи.

“Резултат нямаше, защото бе направен грозен опит президентската институция да бъде употребена като пиар на БСП, а президентът като личен пиар на Корнелия Нинова”, заяви лидерът на “Воля” Веселин Марешки.

“Ще припомня, че самият член на “БСП за България” г-н Красимир Янков е казал, че президентът е свикал КСНС по поръчение на Корнелия Нинова. Дори г-жа Нинова накрая гласува да не излезем с общо становище. Подложихме на решение това дали да имаме общо становище и всички гласуваха да нямаме такова”, коментира Дариткова.

Единствено председателят на БСП Корнелия Нинова направи различен прочит на провала на КСНС. След като премиерът Бойко Борисов по време на дебатите в президентството я посъветвал да отскочи до Румъния, за да събере челен опит и да види какви са резултатите от битката с корупцията, Нинова излезе без настроение. Тя обяви, че всички освен нея бранели “статуквото със зъби и нокти, с кръгова отбрана”. Преди началото на КСНС шефката на БСП обяви, че влиза с три предложения, които ще преборят корупцията - нов закон, нов състав на антикорупционната комисия и контрол върху прокуратурата. И трите били отхвърлени.

 

Едно към едно

Радев: Трябва да се сложи край на безочливите в управлението

Нужни са решителни мерки

“Има криза в държавността. Имаме сериозен проблем с корупцията и този проблем засяга националната сигурност”, заяви президентът Румен Радев след заседанието на КСНС.

“На безочието на определени политици и ширещата се безнаказаност трябва да се сложи край, защото то се превръща в стил и може да се дублира и в провинцията. „Апартаментгейт” не може да се лекува с оставки. В обществото се споделя убеждението, че има множество злоупотреби с публични средства в особено големи размери, че български политици имат големи финансови ресурси, че имат имоти у нас и в чужбина, че имат крупни фирми чрез подставени лица и офшорни сметки. Висши политици и магистрати, които са били цял живот на държавна заплата, не се срамуват да демонстрират необясним за гражданите лукс. Всичко това знаете на фона на обидно, унизително ниски пенсии и минимална работна заплата. Нямаме време, трябва да се вземат последователни и решителни мерки, за да покажем, че има държавност”, посочи Радев.

 

Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет: Предложенията бяха предизборен подарък за Корнелия Нинова

„След КСНС чух преразкази, които не отговарят на истината”, заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

“Имаше много предложения, но това, което ни се предложи, предполагам писано от Иво Христов, беше предизборен подарък за Корнелия Нинова. Нито един не си спомням да е одобрил написаното. Още с влизането си, Нинова даде тон с това, че се крадат по 10 млрд. на година. Помолих президента да е арбитър на финансисти, моите и нейните, да видим откъде идва цифрата. Дори аз не бих си позволил да кажа, че те са крали по 10 млрд. лв. в техните управления. Попитах я откъде идва сметката - тя каза, че някъде в Европа се говори”, каза още той.

 

Проверяват имотите на Ангелкова и Жаблянов

Сигналът срещу министъра на туризма е от депутати на НФСБ

Върховна касационна прокуратура (ВКП) е възложила на КПКОНПИ проверка по сигналите за закупените жилища от министъра на туризма Николина Ангелкова и публикации в медиите за вила на народния представител Валери Жаблянов без ясен произход на средствата за построяването й.

Проверката срещу Николина Ангелкова е по сигнал от 8 април на група народни представители от НФСБ в ПГ “Обединени патриоти” и медийни публикации за придобитите от министъра недвижими имоти.

Прокуратурата е разпоредила да се изиска информация за притежаваните от проверяваните лица недвижими имоти, историята по собственици на всеки от закупените имоти, актуалното състояние на дружеството - продавач, както данни относно декларирането на имотите в съответните общински райони, заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, и произхода на средствата за покупката. С прокурорско разпореждане от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка.

 

Двама олигарси атакували комисията

От КПКОНПИ написаха писмото до медиите

Преди началото на заседанието на КСНС от КПКОНПИ изпратиха писмо до медиите, с което завяват, че атаката срещу комисията се води целенасочено и е заради нейната успешна работа.

От КПКОНПИ съобщават, че на 5 април са предоставили доклад за свършеното от комисията на президента. Атаката срещу комисията  е от двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 млрд. и 200 млн. причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това, пишат от антикорупционната комисия.

Там тече проверка на информация на приближено лице до политически лидер. Същото лице, в качеството си на висш държавен служител, възползвайки се от служебното си положение, е извършило злоупотреби, вследствие на което е получило неправомерно парични суми в особено големи размери. За същото това лице са налични данни, че организира изборите на определена политическа партия.

По случая се извършва и втора проверка за изнасяне на информация от служител на комисията към същото това лице, твърдят от КПКОНПИ.

 

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов:

Ще заведа искове срещу хората, преминали границата

Настоя за дебат на актуалните теми

Цветелина Георгиева,

Труд, Шумен

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще заведе дела срещу всички, преминали границата на говоренето по темата с неговия апартамент.

“Разговарям и с адвокат и правим анализ на всичко, което се случва. Мисля, че в момента имаме и готовност да заведем дела срещу определени хора, които действително преминаха границата на нормалното в обсъждания и в коментари, които могат да правят в това, което се случва”, категоричен беше той пред журналисти в старата столица Велики Преслав.

“След като приключи проверката, ще стане ясно, че цената на моя апартамент, разликата която аз съм доплатил, е много по-висока от тази, която беше тиражирана и мога да кажа, че в общи линии е двойно повече на президентската цена на неговия апартамент, който той е купил”, посочи още Цветанов.

Той коментира консултативния съвет при президента Радев.

“Един месец преди изборите ти да направиш консултативен съвет, координирано с БСП, аз смятам, че това е повече с политически заряд, но не и проблемите, които действително трябва да бъдат обсъждани и това, което трябва да обедини усилията на всички наши кандидати за европейски парламент”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ пред “Труд” в шуменската община Смядово.

“По-важната тема днес е как да обединим усилията си, да алармираме през ЕС за това, което се случва сега в Турция, Гърция”, каза Цветанов и подчерта, че Консултативен съвет по национална сигурност трябва да се свиква на всеки три месеца, а сега не е свикван 1 година.

 

Прокуратурата отчете

130 дела и 40 присъди срещу висши представители на властта

130 образувани дела срещу представители на висшите ешелони на властта - министри, зам.-министри, депутати и шефове на агенции, отчете прокуратурата в доклад, изпратен до „Дондуков” 2. От държавното обвинение съобщиха, че по 40 от тези дела вече има присъди.

„Това означава, че по проблема за корупция във властта се работи усилено”, коментира пред „Труд” лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Той пристигна на заседанието на КСНС с два доклада - на прокуратурата и на антикорупционната комисия.

Сидеров подчерта, че документите не му били изпратени навреме от президентство и ги получил след упорито настояване. Минути преди началото на заседанието на съвета стана ясно, че в последния момент от президентството са изпратили писмо до зам.-председателя на антикорупционната комисия Антон Славчев, че няма нужда от присъствието му. Още миналата седмица от президентството съобщиха, че са свалили доверието си от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Коментари

Задължително поле