Първата военна структура на НАТО в България навърши 10 години

Националния мобилен комуникационно-информационен модул (DCM-F) на НАТО отпразнува 10-ата година от формирането си.

Модулът е част от състава на 2-и свързочен батальон към Групата на НАТО по КИС със седалище Италия. DCM е структура осъществяваща комуникационно-информационна поддръжка на щабовете на НАТО на оперативно ниво.

Историята на Националния мобилен модул по КИС на НАТО започва през май 2011 г. с Решението на Министерския съвет за формиране на Национален мобилен модул по КИС на НАТО. През 2012 г. със заповед на министъра на отбраната е назначена работна група за подготовка на проект за споразумение между страната-домакин и НАТО. През март 2014 г. е получена първата комуникационно-информационна и автомобилна техника от Алианса, а през 2015 г. и комуникационно- информационна техника от последно поколение в НАТО.

„В този празничен ден засвидетелствам своето уважение и признание за стореното от вас през тези 10 години, в които се положи началото и се придобиха пълни оперативни способности за осъществяване на комуникационно-информационна поддръжка на щабове на НАТО на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, кризи и учения. За историята 10 години са един миг, но за вас тези години бяха изпълнени с денонощен труд и много усилия, за осъществяване на специализирана подготовка на национално и съюзно ниво, придобиване и усвояване на комуникационно-информационна техника, за успешно участие в десетки учения и мисии на НАТО“. Това каза в приветствието си командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров по случай 10-годишнина от създаването на DCM-F.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България