Работници в неплатен отпуск могат да бъдат наемани на втори трудов договор

Зърнопроизводителите от Търновско се готвят за пролетна сеитба Фермерите нямат сериозен недостиг на семена и препарати заради налични запаси

Шиндзо Абе обяви извънредно положение в Токио и шест други области в Япония

ББР дава до 48 800 лв. на хотели и ресторанти Банката ще осигури и допълнителен ресурс за финансиране на бизнеса

Китай организира над 300 полета с медицинска помощ за други страни

Преслава показа как поддържа форма с помощта на дъщеря си (ВИДЕО)

21 акта за разходки в паркове и събиране на компании в Разградско 13 са разследванията за нарушена карантина

Как да опазим психичното си здраве по време на пандемията от COVID-19

Голямо количество контрабанден тютюн и наркотици са открити при полицейска операция на ОДМВР-Благоевград

Турското правителство ще плаща 60% от заплатите на служителите, засегнати от COVID-19

Проф. д-р Валентин Игнатов, Ректор на МУ Варна: Честит 7-ми април – Световен ден на здравето!

В Банско събират подписка всички жители да бъдат тествани за коронавирус

Радев: Дарил съм заплатата си още в началото на извънредното положение

Цвета Караянчева: Поклон пред хората в бели престилки

Националният оперативен щаб ще инспектира кооперативните пазари в страната

Първата дама – домакиня вкъщи или сив кардинал Обществеността внимателно следи дейността u, макар че тя, официално, не участва в ръководството на страната

Жаклин Кенеди – домакинята

Елинор Рузвелт е смятана за една от най-великите жени на XX век

Те неизменно се появяват на важни международни събития, летят до форуми, срещат се с чуждестранни лидери и приемат делегации, но нямат официална длъжност или длъжностна характеристика. Но това да сте първа дама на държавата, не означава да изпълнявате само декоративна роля в костюм на местен бранд. Изследователите определят четири роли, в които съпругите на световните лидери могат да се изявяват като първите дами.

В нито една държава по света съпругите на държавните глави официално не заемат длъжността на първа дама. Те нямат длъжностни характеристики, професионални задължения, заплати, отпуски и болнични. Но пък си имат своите роли. Вярно е, че те не са регламентирани, но първата дама може да организира приема за гостите на президента и да оформи интериора на резиденцията, може да се бори за правата на малцинствата от всякакъв вид.

Обикновено обществеността внимателно следи дейността на първите дами, макар че те, официално, не участват в ръководството на страната. Доскоро тяхната роля не беше проучена. Едва през 2017 г. изследователите Натали Гонела-Платц и Катрин Фритц, в рамките на проекта „Женска инициатива“ на института Джордж Буш, публикуват своето мащабно проучване, за което те са разговаряли с единадесет първи дами от различни страни, бивши и настоящи, и са проучили биографиите на други четиринадесет. Задачата на учените е била да разберат какви функции са изпълнявали съпругите на президентите и в резултат на това те са определили няколко роли, в които могат да се изявяват. Но в началото на своя материал, изследователите цитират съпругата на 43-тия американски президент Джордж Буш. „Ролята на първата дама може да бъде всичко и тя ще бъде това, което иска“, казва Лора Буш.

Натали Гонела-Платц и Катрин Фритц обаче намериха определена система и идентифицираха четири типа на ролите на първите дами.

Домакиня

Жаклин Кенеди – домакинята

В исторически план съпругите на американските президенти са се занимавали с оформлението на резиденцията, в организирането на приеми и са придружавали своите съпрузи по време на техните визити. Тази традиция е установена от съпругата на Джордж Вашингтон, Марта, която е първата от първите дами на САЩ в историята. Всяка седмица тя е организирала банкети за членове на Конгреса, представители на местните структури или чуждестранни гости и всеки петък те са се събирали в президентската резиденция на вечеря.

Макар че, някои критикуват тази практика, смятайки, че тя копира традициите на британската монархия, самата Марта Вашингтон е била убедена, че подобни вечери са добри за демокрацията, тъй като гостите могат свободно да обменят мнения и да обсъждат важни теми.

През XX век тази роля се изпълнява особено успешно от Жаклин Кенеди – изискана, елегантна, образована, тя се превръща в една от стилните икони на миналия век.

Член на отбора

Клементин Чърчил – членът на отбора

През XX век жените започват да придобиват ново положение в обществото и това се отразява и на ролята, която съпругите на държавниците завоюват за себе си. Във Великобритания например, съпругата на Уинстън Чърчил – Клементин, е най-близкият му съветник. От тяхната сватба през 1908 г. тя активно участва в кариерата на Чърчил, помага му при писането на речи, организира срещите и помага във вземането на решения в трудни ситуации.

Клементин Чърчил активно се бори за жените да работят наравно с мъжете. По време на Втората световна война по време на бомбардировките над Лондон, тя стои на покривите на сградите, ръководи противопожарни отряди, а в офиса дава съвети на своя съпруг с кого да влезе в коалиция.

Социален работник

Елинор Рузвелт – социалният работник.

Съпругата на президента на САЩ Франклин Делано Рузвелт, Елинор се смята за една от най-великите жени на XX век, а нейната дейност като първа дама вдъхновява повече от едно поколение феминистки. Както по време на президенството на своя съпруг, така и след неговата смърт през 1945 г. Елинор Рузвелт активно се опитва да подобри живота на онези, които се нуждаят от най-голяма помощ – жените, чернокожите, децата – и дава истински пример на много от онези, които идват след нея в Белия дом като първата дама.

Но не само наследниците на Елинор Рузвелт в Белия дом трябва да изберат кого да защитават. Сега всяка уважаваща себе си първа дама на държавата избира свой социален проект, с който да се занимава.

Благодарение на примера на Елинор Рузвелт, Мишел Обама се бори с детското затлъстяване, Мелания Тръмп се бори с кибертормоза, Елена Зеленская се опитва да уреди храната в украинските училища, а Бриджит Макрон преподава на хора, които не са имали възможност да получат своята училищна диплома.

Борец за права

Лора Буш – борецът за права

Можете да се борите за благополучието на уязвимите. И можете да направите задачата си по-глобална и да се заемете със защитата на правата на човека, както направи Лора Буш, и тя включи правителствените организации и бизнеса в решаването на проблемите на нуждаещите се. Съпругата на Джордж У. Буш – младши се застъпи за зачитане на правата на жените и момичетата в Афганистан и се бореше много активно за демокрацията в Бирма. Тя се срещаше с бежанци от тази страна в Югоизточна Азия и призова генералния секретар на ООН Бан Ки Мун да защити будистките монаси от Бирма от бирманските войници.

(Превод за „Труд“ – Павел Павлов)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.