Първата снимка у нас е открита в Шумен

Първата снимка у нас е открита в Шумен и е кадър от 1851 г., запечатал местен заможен гражданин.

През 1839 г. възниква фотографията и от техническо откритие се превръща в един от символите на съвременната цивилизация и култура, разказа за "Труд" Татяна Щерева, уредник в Етнографския музей във Варна, където беше открита уникалната изложба "В света на фотографията у дома".

През Възраждането заможните ни сънародници са се снимали в чужбина - във Виена, Атина, Белград и Букурещ. Но задължително богатите българи, когато посещавали Цариград, се фотографирали с приятел, съдружник и накрая с жените си в едни от първите ателиета, открити тук от французи, италианци и германци. Те са снимали клиентите си пред хотел, сграда на фона на опънато бяло платно.

Като пътуващи майстори на кадъра чужденците са и първите фотографи у нас и на Балканите. Родните фотографски ателиета се появяват през 60-те и 70-те години на XIX в. в развитите занаятчийски центрове като Трявна, Тетевен, Копривщица, Самоков. Изявено име сред фотографите чужденци е Онорий Марколеско, пред чиято камера често позирал княз Фердинанд.

Във Варна първото ателие отваря парижкият фотограф Папазян, а емблематични имена са братята Саркис и Овонес Ходжолян, чиято фамилия се превръща в фотографска империя.

Изложбата показва богата колекция от семейни албуми, рамки, стари фотоапарати и стъклени плаки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони