Първа копка за втория гребен канал в Пловдив

Красен Кралев със златен медал от президента на МОК Томас Бах

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в символичната първа копка за изграждането на втори гребен канал в Пловдив.

Церемонията бе направена преди финалите на Световното първенство по гребане за мъже и жени от днешния ден и в нея участваха още президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, президентът на Международната федерация по гребане Жан-Кристоф Ролан, кметът на Пловдив Иван Тотев, президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова и председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.

По време на посещението си на гребната база в Пловдив Томас Бах връчи на Кралев специален златен медал за заслуги към олимпийското движение.

20180915_131531

Министърът участва в награждаването на медалистите в дисциплината четворка скул (жени), където шампион стана екипажът на Полша, следван от Германия и Холандия.

В България по покана на българския спортен министър е руският му колега Павел Колобков, който изгледа финалите от днешния ден и награди призьорите от състезанието на четворка без кърмчия (жени), в което руският екипаж спечели бронзов медал.

Проектът за втори гребен канал, за който днес беше направена първа копка носи името  екопарк „Марица“. Той включва 656 декара залесяване, като самият канал е 105 декара водно огледало. Дължината му ще бъде 2100 м с ширчина 45 м. Дълбочината ще е 1,5 м. Предвижда се площ за водни атракциони. Ще има 37 декара езеро с островчета за гнездене на редки и защитени птици. Двата канала ще имат четири връзки - след финала, на 300 м, на 1100 м и на старта, като междинните връзки са за състезанията по кану-каяк, при които има различни дистанции.

На неформална среща с представители на медии на световното първенство по гребане президентът на МОК Томас Бах засипа с похвали България. 

„Това е невероятен спортен уикенд за България. В петък бях на световно първенство по художествена гимнастика в София, по същото време тече и световно първенство по волейбол във Варна и Русе, сега имах щастието да прекарам време със спортисти от световното първенство по гребане в Пловдив, изгледах финалите, видях титла за Канада, видях и сребърен медал за Германия. Но това, което видях по време на страхотния си престой тук е, че България поставя един вид световен рекорд, организирайки три световни първенства в олимпийски спортове по едно и също време. И то по наистина впечатляващ начин. Организацията на шампионатите е отлична – имах възможността да го чуя лично от спортистите в Пловдив и в София. Поздравявам България! Благодаря, България, за всичко, което правиш за спорта и спортистите“, започна изказването си Томас Бах.

plovdiv2018_thomas-bach

След като говори по различни теми, свързани с гребането и Международния олимпийски комитет, Томас Бах отговори и на въпроси, свързани конкретно с България: "Имах възможността да поговоря с много гребци. Всички те са доволни, както са и целите им отбори. Щастливи са от престоя си в Пловдив. Мисля, че състезателите се отплащат за тази добра организация и българското гостоприемство, като правят страхотни гонки."

По темата дали България е готова да организира зимни младежки олимпийски игри, Бах каза: "Географските дадености са налице. В София може да се разположи целият организационен и технически ресурс, както и да се проведат състезанията на закрито. А Витоша е съвсем наблизо за снежните спортове. След тази седмица, в която страната ви направи олимпийски рекорд по домакинства на големи шампионати с 3 световни първенства в 3 различни олимпийски спорта, спокойно мога да заявя, че България ще бъде добър домакин на зимните младежки игри през 2024 г."

 

Коментари

Задължително поле