Първа лига №1 по текучество в Европа

Българската Първа професионална лига е лидер в Европа по текучество на футболисти за 2016 г. Това установи анализ на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory), обхванал 31 от първенствата на Стария континент.

Според публикацията в сайта на обсерваторията 63,9% от играчите в елита на България са дошли в отборите си след 1 януари 2016 г. По този показател Първа лига няма конкуренция. Втори в класацията е първенството на Кипър с 0,5 процента по-малко, а трети е Сърбия с показател 62,7 %.

Видимо е, че на изток текучеството на играчите е в пъти по-голямо от водещите първенства в Западна Европа. Така например в Англия процентът е едва 37,8 %, а в Германия дори е по-малък - 36,3%. А с най-ниски показатели по темата е Австрия с 30,9.

Изследването показва, че Първа лига търпи деградация спрямо предходната година. В предишното изследване тогавашната „А“ група бе втора с 55,4% текучество на футболисти за сметка на лидера Кипър (58,8).

Само преди няколко седмици проучване на „Труд“ показа, че Първа лига е на второ място в цяла Европа по треньорски рокади за настоящия сезон. Тогава за 10 кръга бяха сменени 7 наставници, а по този показател родният футбол изоставаше единствено от Босна и Херцеговина (8). Впоследствие от елита ни си тръгнаха още двама треньори - чужденците Люпко Петрович и Александър Тарханов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ