Първа помощ при злополуки

Какво да правим най-напред

Всеки да носи малка аптечка

Подберете удобни обувки

Както е известно ловният спорт е колкото приятно, толкова и трудно /като се има предвид различните физически и психически натоварвания на организма/ занимание. Никога не са изключени изненади от наранявания. Какво трябва да направим най-напред? Какво ни е нужно?

Всеки, който тръгне на лов трябва да носи със себе си малка аптечка. А във нея е нужно да има няколко основни неща: йод, сода за хляб, стерилен бинт, марля... Всъщност ако ловците са и водачи на моторни превозни средства, те добре знаят тези „аптекарски“ изисквания.

За да се предотвратят ожулванията или появата на мазоли, необходимо е да се подберат удобни обувки с подходящи размери. Ако се носят ботуши, могат да се ползват партенки - в тях добре циркулира въздухът и се изпарява потта.

Потече ли кръв от носа на някого, болният трябва да седне, като наклони главата си малко назад. За известно време е нужно носът да се стисне с пръстите. На него и на челото може да се постави студен компрес или лед.

При контузия са противопоказни всички видове топлинни процедури в първите 48 часа-горещи бани, съгреваещи компреси, разтривки със загряващи средства, налагане с лук или други лапи. Те водят до  увеличаване на отока и кръвоизлива, усилване на болката и могат да причинят неприятни усложнения.

При навяхване най-напред трябва да се обездвижи съответната става /най-добре със стегната превръзка/. Могат да се поставят студени кърпи или лед около ставата. Уместно е вземането на обезболяващи средства.

Най-важните признаци на изкълчването са силната болка, отокът в областта на ставата, изкривяването й. Нужно е шинирането на целия крайник с подръчни материали. Противопоказни са всички опити на некомпетентни лица за наместване на изкълчването. Спешната лекарска помощ и лечение са абсолютно необходими.

При счупване се усеща много силна болка, бързо увеличаващ се оток. Поразеният крайник изгубва функциите си. Нужно е светкавично обездвижване. Пострадалият трябва незабавно да се насочи към специализирано лечебно заведение.

Всички разкъсно-контузни, порезни или огнестрелни рани са винаги първично замърсени. Първоначално е нужна чиста превръзка /при кръвотечение стегната/ и спешно отвеждане в болнично заведение.

При хранителни отравяния се появяват болки в корема, гадене, повръщане, разстройство. Най-опасна е консумацията на токсични гъби. Тогава задължително лицето трябва да бъде заведено в лечебно заведение.

Най-важни са действията на хората

Естествено най-важни са действията на хората по време на лов. Нека обърнем внимание на някои от най-съществените принципи:

- Когато ловецът се придвижва към ловното поле, пушката задължително се носи в калъф.

- Зареждането става, след като са изминати най-малко 200 м от населеното място

- Двуцевката се обръща надолу, когато се зарежда.

- На терена пушката се носи насочена нагоре или надолу

- Позицията се заема с празна пушка.

- Когато предстои да се премине някакво препятствие - трап, ограда, вада, най-добре е двуцевката да се държи празна или да се постави предпазителят.

- В никакъв случай да не се стреля над главите на другите ловци.

- Ако след натискане на спусъка се чуят шумове без изстрел, изчаква се докато утихнат. Преждевременното отваряне на оръжието води до нещастия.

- Раненият дивеч никога не се доубива с приклад. От сътресението на пушката може да се произведе изстрел от втората цев, който често е фатален.

- В никакъв случай да не се стреля с двете цеви едновременно.

- След един или два изстрела цевите се продухват.

- Сачмите, както и куршумите рикошират от твърди предмети.

- Никога не се стреля напосоки.

- След случайно падане пушката трябва да се отвори и да се погледне в каналите на цевите ѝ. Изстрелът от замърсени цеви почти неизбежно води до нещастия /цевите се пръскат или се раздуват/.

- След завършване на лова цевите винаги се проверяват.

- По време на почивка оръжието се закачва или се оставя отворено, но не се държи никога пълно.

- Ловците трябва да почиват на открито място, далече от висока растителност.

За да няма злополуки с ловно оръжие, трябва съзнанието на хората, упражняващи ловния спорт, да е по-високо. Към действията си с двуцевките те трябва да се отнасят наистина разумно и трезво. Нека ловните излети бъдат щастливи часове. Когато правилата за съхраняване и работа с ловното оръжие се спазват стриктно, печални последици няма да има.

Портретчета

Георги Увалиев

Георги Увалиев олицетворяваше истинското значение на думата дипломат. И осанката му беше такава. А иначе никога не се е занимавал с прословутата политическа дипломация. Чисто и просто в неговите действия /и бездействия/  винаги имаше такт и умение: как да контактува с отделната личност, с нейните проблеми, радости и скърби. Аз бях младо момче и се опитвах да се уча от него, да възприемам похвалите му за контакти с хората, даже да го имитирам. Естествено, че не можех да успявам във всичко, но поне се стараех...

В системата на тогавашния Централен съвет на Българския ловно-рибарски съюз Георги Увалиев е от началото на 1959г. Заема достатъчно отговорни длъжности /началник на отдел, член на бюрото на Съюза/. На Седмия конгрес е избран за заместник председател на организацията. За него това е голямо признание. И така единадесет години е на своя „боен пост” /смъртта го грабва на 24 март 1970г./, където допринася много за укрепването и развитието на ловното и риболовното дело.

Последният израз не е стандартен. Увалиев е една от трудолюбивите пчелички, които създават медената благодат. През големия си житейски опит той се намесваше успешно винаги, където трябва и когато трябва. Тушираше конфликтите, успокояваше страстите, създаваше приятни емоции. Така го помнят такива като мене. Пък не само аз - имаше много приятели и още повече завистници. Беше мъж, та дрънка! Жалко, че оная с косата го прибра твърде рано.

Врагове на рибите

Рибите имат много неприятели, но и вредите на популациите им от безгръбначни животни никак не са малко. Обикновено мерките за борба се насочват против съществата, които паразитират върху и в рибите. Те действително представляват сериозна опасност за рибното богатство. А не са редки случаите, когато тяхната инвазия довежда до масова смъртност на рибите в даден водоем.

Измежду мешестите животни опасни за рибите са сладководните хидри. Многобройните им пипала притежават копривни капсули, от които могат да изхвърлят стрелици с отровна течност. С помощта на тези опасни пипала хидрите захващат и убиват току-що излюпените малки рибки.  Ако в рибовъдните стопанства хидрите намерят добри условия за живот, те се размножават бързо и представляват опасност за хайвера и малките рибки. Механичното им отстраняване е трудно. Трябва да се използват химически методи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл