Първият SUV модел на Porsche стана милионер

Първото поколение Porsche Cayenne поставя началото на една успешна история, която отваря нови перспективи за марката.

Cayenne e най-купуваният автомобил на марката

През 2017 г. емблематичният модел Porsche 911 премина котата от 1 милион продажби. За това постижение бяха нужди 44 години. Наскоро друг автомобил на Porsche също премина границата от 1 милион продадени екземпляра. Първият SUV на марката - Cayenne, достигна до тази цел много по-бързо - само за 18 години след лансирането си през 2002 г.

Появата на Cayenne изобщо не вещае огромния пазарен успех на този модел. Преди 20 години идеята за SUV предизвиква бурни и разнопосочни реакции.

Марката Porsche се слави с бързите си, леки и ниски спортни коли - пълна противоположност на тежките и тромави SUV-ове.

Въпреки скептицизма проектът е прокаран паралелно с други реформи в Porsche като спирането на четиривратия модел 989 и преминаването на 911 на нова платформа с двигатели с водно охлаждане.

Премиерата на Porsche Cayenne се състои през есента на 2002 г. на изложението в Париж. Първите модели се задвижват с двигатели V6 и V8 (атмосферен и турбо).

Върховият вариант постига максимална скорост 266 км/ч. Паралелно концернът майка Volkswagen лансира още два автомобила с идентична техника - Audi Q7 и VW Touareg. И трите модела са много успешни, а Cayenne става най-продаваното Porsche.

През 2009 г. Cayenne извършва втора революция за марката. Това е първият автомобил на Porsche, който получава дизелов двигател - 3,0 TDI. Тази моторизация, която сваля значително разхода на гориво, допринася за ново увеличение на продажбите.

В момента Cayenne се предлага в третото си поколение, като споделя техника със събратята си от Audi, както и с Lamborghini Urus и Bentley Bentayga. От една година моделът е наличен и в купе вариант.

Коментари

Задължително поле