Първи сняг падна по планините

Първата за сезона снежна покривка по върховете на Рила.

Частичното бедствено положение в Червен бряг остава

Първи сняг за сезона валя през нощта срещу четвъртък в планинските райони в страната. Снежна покривка се натрупа по върховете на Централна Стара планина, Витоша, Рила и Родопите. Ниските температури и бурният вятър образуваха на места заледявания и заледявания.

На връх Рожен термометърът показваше минус 6.4 градуса, а снежна покривка там достигна 3 сантиметра. Подобна беше ситуацията и по най-високите места на връх “Перелик”, и в района на хижа “Преспа”. В Смолянско силният вятър с пориви от близо 60 км/ч. причини материални щети – събори дървета и клони, но нямаше данни за пострадали хора.

07-2-1

Снегът не подмина и прохода Шипка, където през нощта срещу четвъртък няколко машини на пътноподдържаща фирма почистваха участъка от валежите.

Според синоптиците снежната покривка е твърде слаба, за да се задържи за дълго време и се очаква до дни всичко да се разтопи. Прогнозите са за бързо затопляне през уикенда, когато температурите ще варират между 20 и 23 градуса.

Междувременно стана ясно, че остава в сила частичното бедствено положение в община Червен бряг, което беше обявено заради факта, че мостът над река Искър край града поддаде и откъсна шест населени места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България