Първото околосветско плаване (ИНФОГРАФИКА)

Преди повече от половин хилядолетие, португалският откривател Фердинанд Магелан и неговият екипаж отплават на първото околосветско пътешествие.

На 20 септември 1519 г. флотилията от пет кораба на Магелан отплава от Испания, пресичайки Атлантическия океан в посока Южна Америка. Достигайки там, моряците му попадат на пролив, който по-късно ще наречен на негово име, преди да продължат към Тихия океан, все така в западна посока. Експедицията на Магелан по никакъв начин не преминава плавно – три от корабите му потъват, екипажите им вдигат бунт и това е нищо в сравнение с конфликтите с различните местни народи, на които се натъква по време на плаването си.

Откривателят загива по време на междуплеменна война на остров от архипелага на Филипините през 1521 г. Въпреки неговият трагичен край екипажът му решава да завърши мисията на капитана си, вземайки курс към нос „Добра надежда“, преди да достигнат Испания през ноември 1522 г. От 270-те моряци, които тръгват с Магелан, едва 18 достигат обратно европейския бряг три години по-късно. Тримачтовият „карак“ на португалският откривател е въведен в пристанището край Севиля от неговият заместник и дясна ръка Хуан Себастиан Елкано.

Коментари

Задължително поле