Пътен убиец обжалва 6-годишна присъда, след като надрусан и без книжка прегази балетист

Снимка: Архив

Близки на загиналия искат максимално наказание

Неправоспособният Петър Здравков, който на 10 септември миналата година надрусан с канабис и кокаин прегази 38-годишния балетист от Варненската опера Мартин Чикалов, обжалва 6-годишната си ефективна присъда. Тя му бе наложена в края на 2018 г. от Варненския окръжен съд, пред когото Петър си призна вината, за да си спести още 3 г. затвор.

Сега обаче настоява Апелативният съд да намали още наказанието му. "Изключително много съжалявам, че отнех човешки живот", каза пред магистратите 26-годишният Петър, който настоя да няма досег с медиите. Защитата му изтъкна, че има смекчаващи вината обстоятелства, защото Петър е млад, има чисто съдебно минало и се разкайва за стореното, като подчерта, че на първа инстанция е трябвало да се установи наличието на съпричиняване на сблъсъка на бул. "Приморски" край Летния театър.

Преди него Здравков е карал със 114 км/ч, след което намалил и ударил колелото на Чикалов със 77 км/ч. От удара тялото на балетиста излетяло на 35 м и той издъхнал от тежка черепно-мозъчна травма, а виновният шофьор зарязал колата си и пред очите на множество очевидци побягнал, припомни обаче прокуратурата. Здравков се предаде в полицията, след като бе обявен за общодържавно издирване. Тогава стана ясно, че е бил санкциониран и друг път за шофиране без книжка, а във фаталния ден не е носил очила, въпреки че не вижда добре.

От обвинението се солидаризираха с жалбата на майката на загиналия, която настоя Петър Здравков да получи максималното предвидено в закона наказание от 15 г. На площада пред Съдебната палата за това апелираха също колеги и приятели на Мартин. Те негодуваха, че пътният убиец има възможност да обжалва и без това ниската си присъда. Апелативният съд ще обяви решението си по делото в законния двумесечен срок.

Коментари

Задължително поле