Пътуваме в чужбина на собствен риск

Здравната европейска карта не покрива всички разходи за лечение

Застрахователи предлагат полица за COVID-19, но не поемат допълнителни сметки

Струва около 2 лв. на ден

Застраховка в чужбина е препоръчително да си направим, ако сме решили да отскочим за уикенд или по-дълга лятна ваканция. Причината е, че за да пътуваме до съседните държави – Гърция, Румъния и Сърбия, ще попълваме декларация, че лечението ни при евентуално заразяване с COVID-19 по време на ваканцията е на собствен риск. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след четиристранната среща на върха с колегите му от региона. Подобна декларация ще подписват и всички влизащи у нас от тези страни. Към момента това е условието за отпадане на 14-дневната карантина за тези, които се връщат от почивка или бизнес пътуване в някоя от тези държави.

За страните от ЕС, включително Гърция и Румъния, туристите могат да се ползват при нужда от медицинско лечение и европейската здравна карта, която дава право на безплатно лечение. В този случай обаче медицинските грижи трябва да са в лечебно заведение, което работи със съответната здравна каса, като такова може да няма в непосредствена близост до мястото, в което са отседнали туристите. Освен това може да се наложи те да предплатят част от здравните разходи и чак при връщане в България да получат парите си обратно. Това означава за предвидят голяма сума за евентуални медицински разходи.

Затова според експерти е по-добре да сключите и допълнителна туристическа застраховка, която би покрила лечението ви. Предвид, че повечето компании имат международни партньори, така няма да се наложи и да плащате големи суми предварително, които после да ви се връщат. Застраховката е препоръчителна и за страни извън ЕС, в които не са в системата със здравните карти.

В момента само един застраховател предлага подобна полица, която покрива и евентуално лечение от коронавируса, обясниха за „Труд“ брокери на полици. Цената не е много по-висока от стандартната застраховка за туристически пътувания. За да се сдобият с подобна полица пътуващите към Гърция например трябва да платят около 2 лв. на ден от престоя си, или около 15-16 лв. за седмица, с които си гарантират спокоен престой. 

Преиздава се всяка година 

Само осигурените получават пластика 

Подновяваме месец преди изтичане

Европейската здравна карта дава право на лечение в страните от ЕС. Право на такава имат здравноосигурените, а пластиката се издава от Националната здравноосигурителна каса. Срокът й на валидност е една година, като за пенсионерите и децата се прави изключение. Картата за възрастните хора важи 10 години, а за децата – 5 години, или до навършване на 18 г. Издава се за 15 дни, след попълване на заявление и се подновява месец преди изтичане на предходната здравна карта. За да е безплатно лечението ви в чужбина, трябва да намерите лечебно заведение - доставчик на местната здравна каса. Ако изберете друга болница, която няма такъв договор, всички здравни услуги остават да ваша сметка. Ако част от лечението не се покрива от местната здравна каса, допълнителните разходи на болния са за негова сметка. Затова експертите препоръчват и допълнителна застраховка при пътуване в чужбина.

Ангелкова: Чакаме двойно повече германци

Рекламираме се като дестинация без COVID-19 

Двойно повече туристи от Германия очаква това лято ресорният министър Николина Ангелкова. Въпреки че все още няма отказани полети и резервации, пристигането им не е толкова сигурно, категорични са хотелиери от летните ни курорти. Причината е, че най-големият международен туроператор, който работи на нашия пазар, настоява за нови договори, при които престоят на пристигналите туристи да се плаща чак 90 дни след заминаването им. Браншът е категоричен, че в условия на криза не може да си позволи да кредитира туроператора и затова пристигането на големи групи немски туристи е под въпрос.

Според Ангелкова ръстът на туристи щял да се осъществи, ако се рекламираме като свободна от COVID-19 дестинация, както от близо месец вече правят основните ни конкуренти. Все пак министърът призна, че към момента целта ни е да сведем до минимум загубите за туризма спрямо 2019 г.

Не важи при извънболнична помощ

Няма защита при карантина 

Допълнителният престой е за наша сметка

Медицинските застраховки и европейските здравни карти не покриват разходите за престой в чужбина под карантина. Ако например в хотела, в който отседнете, има заболял и се наложи всички гости да са под карантина, под въпрос е кой поема сметката за престоя. В Гърция например проблемът е решен, като всяка община наема хотел, в който да карантинират туристите при нужда. У нас се предвижда всяко място за настаняване да обособи помещение.

Европейската здравна карта не покрива и здравните услуги за извънболнична или амбулаторна помощ. Освен това при нужда транспортните разходи, разходите за хотел, за придружител, както и всички „екстри” се плащат от пациента. Направените в чужбина допустими разходи се възстановяват след предоставяне на фактури пред районната здравноосигyрителна кaca пo местоживеене.

Коментари

Задължително поле