Пътуваме до Великобритания без виза за 6 месеца

Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинкс бе посрещната от ректора на Икономическия университет проф. Евгени Станимиров.

От следващата година българи ще могат да посещават Обединеното кралство без виза, ако престоят им е до 6 месеца, независимо дали е с цел туризъм или бизнес. Това заяви във Варна посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс.

За тези, които искат да живеят, работят или учат на Острова, ще важи нова точкова система. По-добри шансове за успех ще имат владеещите отлично английски език, които имат предложение за добре платена работа. "Ще има и пътека, по която висококвалифицирани хора ще могат по-бързо и лесно да изкарват визи и разрешителни", добави Ема Хопкинс.

Тя уточни, че в момента във Великобритания учат около 6000 български студенти, а у нас - над 2500 британски, повечето от които следват медицина. Въпреки отпадането на 40 споразумения с ЕС, икономиката на Обединеното кралство няма да изпадне в рецесия, категорична бе Ема Хопкинс.

"Имаме силни традиции във финансите и науките и ще просперираме. Следващата седмица започват преговорите и за Обединеното Кралство е много важно да поеме обратно контрола върху своята политика", коментира Хопкинс. Във Варна тя изнесе лекция пред студенти от Икономическия университет на тема "Мястото на Великобритания и България в НАТО".

"В България съм от около пет години. Двете ни страни си приличат до голяма степен – сходно чувство за хумор, природа, нрави. Надявам се, че ще продължим да приветстваме български студенти в нашите университети", заяви посланикът.

Коментари

Задължително поле