Елиминираха терористите, атакували хотел в Найроби

НФСБ ще гласува против решението за преговори за F-16

Депутатите отхвърлиха законопроекта на БСП срещу двойния стандарт на храните

Тодор Чобанов: Половината документи за прием в детските градини ще се събират по служебен път Големият брой чакащи се отнася за яслените групи, каза зам.-кметът на София

Бившият мексикански президент Енрике Пеня Нието приел 100 милиона долара подкуп от Ел Чапо

Електрическа кола за народа Opel чертае смели перспективи за Corsa

БСП покани премиера, а ГЕРБ – президента на дебатите за изтребителите в парламента

Директорският съвет на НИМХ е взимал решения без правомощия, показва одит

Проф. Асен Балтов: 12 000 неосигурени пациенти са минали през „Пирогов“ за година С 6 млн. лв са намалени дълговете на болницата, каза директорът

Любомир Кючуков: Във Великобритания няма мнозинство за каквото и да било решение по Брекзит

Цветан Цветанов: Обществото трябва да знае всичко за разходите по закупуването на новия изтребител

Ген. Симеон Симеонов: ДПС ще подкрепи решението за започване на преговори със САЩ за Ф-16

Майка и син загинаха при пожар в шуменския кв.“Дивдядово“

Румен Петков: Всеки глас за Ф-16 ще е национално предателство

Демонтажът на американската империя Той е спасителен за САЩ и света

Работодателите: Законът за хората с увреждания е унизителен Промените ще доведат до нов спад на инвестициите

Основната пречка пред наемането на хора с увреждания е липсата на достъпна публична среда, която е отговорност на държавата, твърдят от бизнеса. Снимка: Булфото

Отпада защитата от уволнение

Проектозаконът за хората с увреждания е унизителен за тях и нагъл към представителите на бизнеса, в чиято стопанска дейност държавата се намесва пряко. Това се казва в становище на Българската стопанска камара по повод предложенията на социалното министерство да бъдат въведени квоти за наемане на хора с увреждания от работодателите. Ако те не ги изпълнят, ще трябва да внасят 30% от минималната работна заплата за страната в специален фонд.

“Това е унизителен подход спрямо хората, които по една или друга причина са с над 50% намалена трудоспособност. Готовността на работодателя да наеме служител се определя от професионалните качества, знания, умения и компетенции на съответния човек, а не от здравословното му състояние”, се казва в позицията на работодателите. Те подчертават, че заетостта на хората с намалена трудоспособност не трябва да се решава с квоти, а с мерки, за които основно отговорна е държавата.

И напомнят, че основна пречка пред наемането им е липсата на достъпна публична среда, която е отговорност на държавата и общините, а не на частните компании.

Според тях промените “забиват поредните пирони в конкурентоспособността на бизнес средата и ще доведат до нов спад за чуждестранните и местни инвестиции”.

И изразяват несъгласие с идеята бъдещият фонд “Заетост на хора с увреждания” да се пълни с вноски от бизнеса, а да се харчи от държавни институции.

Според министъра на труда и социалната политика Бисер Петков обаче квотите отговарят на европейските.

Ще отпадне обаче защитата на хората с увреждания при уволнение, допълни той. По думите му това става по настояване на работодателските организации. Уволнението вече ще става само с предварително индивидуално разрешение от Главна инспекция по труда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.