Работодателят на обвинения 20-годишен хакер: Не смятам, че е замесен в кибератаката срещу НАП

Ситуацията се разви по изключително порочен начин, заяви адвокатът на Кристиян Бойков

Работодателят на задържания хакер Кристиян Бойков категорично не смята, че той е замесен в кибератаката срещу НАП. Георги Янков, който е мениджър на компанията за киберсигурност, където Кристиян работи, го определи пред БТВ като "страхотен професионалист" и човек, на когото може да се разчита.

"Може да свърши изключително много работа за кратко време и под напрежение. Той е човек, на когото мога да разчитам 100%", заяви Янков. Той разказа, че Кристиян е бил изненадан от ареста, но се е държал изключително спокойно.

"Макар и на 20 години, той е много зрял човек. Ние бяхме шокирани", допълни Янков. Той е учуден, че от ГДБОП са реагирали толкова бързо и за по-малко от 24 часа вече са имали данни за извършителя. По думите му те много добре познават Кристиян.

Георги Янков не смята, че той е целял да търси някаква популярност.

"Смятам, че ситуацията се разви по изключително порочен начин. Абсурдно е да бъде повдигнато обвинение на 24-ия час с постановление за привличане, в което мотивите са четири реда, а прессъобщението на прокуратурата да съдържа мотиви от четири страници. Ние научихме от него какви доказателства те имат. Това е нечувано", заяви Любен Казанлиев, който е адвокат на Кристиян.

Той е на мнение, че тежкото обвинение срещу него към настоящия момент е с цел да се задържи в ареста. "Самият факт, че това деяние е извършено през операционната система "Уиндолс" значи, че го е извършил аматьор, а не професионалист.

Всички професионалисти работят с "Линукс", заяви от своя страна другият му адвокат Георги Стефанов. Той разказа, че Кристиян му е споделил, че според него е "натопен" заради работата му върху сериозни проекти, а фирмата имала проблеми с конкуренцията. "Самото обвинение срещу него обективно е негодно", на мнение е Стефанов.

Коментари

Задължително поле