Президентът Радев: Министерствата на икономиката на Германия и България ще работят в тясно сътрудничество

"В резултат на проведения Икономически форум за България по време на официалното ми посещение в Германия, министерствата на икономиката на двете държави постигнаха съгласие да работят за по-тясно сътрудничество между малкия и среден бизнес и между стартъп общностите на Германия и България.

По време на работните срещи на министър Теодор Седларски след икономическия форум беше поставен акцент върху по-нататъшното развитие на германските инвестиции в България в секторите автомобилна промишленост, машиностроене и високи технологии.

По моя инициатива беше взето решение да започне подготовка на международна среща в София, на която да бъдат обсъдени предизвикателствата на четвъртата индустриална революция и използването на предимствата, които тя предлага. Беше обсъдено и предстоящото българско председателство на ЕС през 2018 г. и възможностите за споделяне на опит и подкрепа от страна на ФРГ по ключови теми в тази област, които могат да бъдат решени с активното участие на Министерство на икономиката в рамките на председателството.

След разговора с държавния секретар Бекмайер министър Седларски проведе срещи с Флориан Ньол, председател на борда на Асоциацията на германските стартъпи и с представители на Федералната асоциация на малкия и среден бизнес. По предложение на министър Седларски беше постигнато съгласие да се предприемат стъпки по подписване на Меморандум за сътрудничество между представители на стартъп екосистемите в България и Германия като първа подобна инициатива за активизиране на партньорствата. Асоциацията и членовете й са поканени и ще участват на международната конференция WebIt Festival 2017, която предстои да бъде проведена през месец април 2017 г. в София Тех Парк.

Пред министър Седларски представителите на Федералната асоциация на малкия и среден бизнес /Bundesverband mittelständische Wirtschaft/ изтъкнаха, че тяхната организация е най-голямата доброволна асоциация на ФРГ, обединяваща малкия и среден бизнес в Германия с над 50 хиляди малки и средни предприятия и със свои задгранични представителства в над 27 страни по света. От страна на асоциацията беше декларирано желание за откриване на тяхно представителство в България, за което получиха подкрепа."

Това написа президентът Румен Радев на страницата си във фейсбук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България